Barion Pixel

Több van benned

10 hiba a rajzolásban

TOP 10 hiba – avagy hogyan ne rajzoljunk!

A rajzolásra is igaz, hogy mindenki másképp csinálja, azonban vannak olyan alapvető bakik, amiket szinte minden művészpalánta elkövet. A következő felsorolásban csokorba szedtük Neked ezeket a hibákat, hogy ezek segítségével még tökéletesebb legyen a következő rajzod és csiszolódjon a tudásod. 

  1. A legelső probléma az, hogy az agyunkba régen berögződött mintákat próbáljuk papírra vetni, ami meggátol minket az élethű rajzolásban.Próbáld ezeket elengedni és úgy állj neki a rajzolásnak.Az eredmény az lesz, hogy valóban olyan kép fog rád visszanézni a papírról, amilyet szeretnél!
  2. A rajz kezdő lépése a papír kiválasztása és itt sokan már elbuknak.pencil-17808_640
    Természetesen a skiccekhez, próbálkozásokhoz, vázlatokhoz tökéletes a nyomtatópapír, azonban egy az utókornak szánt rajznál, gondosan meg kell választani a megfelelő vastagságú és felületű hordozót.
  3. A kontúrnál több buktató is van, amikre azért fontos figyelni, mert ha már a rajz alapjainál probléma lép fel, az kihathat az egész alkotás minőségére.
    Az egyik ilyen a ceruza. HB-s vagy ennél keményebb ceruzával érdemes dolgozni a kontúrozás során. A másik, hogy nem szabad rányomni a ceruzát, ha kontúrozunk, hiszen a kemény ceruzavonás belevésődik a lapunkba és nehéz javítani, eltüntetni, az ott maradt kontúr miatt pedig rajzfilmfigura lesz a portrénkból.
  4. Satírozásnál nagyon jól végig lehet kenni a rajzunk fehér részein a grafitot.
    Nem túl mókás többször visszaradírozni a csúcsfényeket, így azt javaslom, hogy tegyél egy lapot a kezed alá rajzolás közben.
    Így nem kenődnek el a kész részek a rajzodon, nem lesz foltos a rajz és a kezed sem lesz olyan maszatos.
  5. Ha éppen a sötét részeket dolgoztad ki a rajzodon és a radír maradékot egy kézlegyintéssel söpörnéd le a lapról, ne tedd.Azzal elkennéd a grafitot, úgy körülbelül mindenhol, ezért inkább használj széles fejű ecsetet a művelethez.Így megkímélheted magad az óvatlanság miatti bosszúságtól is!grafit
  6. A rajzodon ne félj a nagy árnyalati különbségektől, mert azzal teheted élettelivé és vibrálóvá a képet.
    Egy olyan rajz, ahol csak egymás közelében lévő tónusokat használsz, unalmassá válhat a néző számára.
  7. Figyelj a kép egyensúlyára. A sötét színek súlyt, míg a világosak könnyedséget képviselnek.
    cikkhez
    Gyakori hiba, hogy csupán a kép egyik felében van sötét vagy épp világos árnyalat.
    Ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a kép és harmóniát sugározzon, mindig ügyelni kell egyfajta szimmetriára.
    Ha a kép egyik részén használsz sötét tónust, akkor figyelj arra, hogy a kép más részein is hasonló arányban forduljon elő.
    Olyan mintha kis dekákat tennél a rajzodra a sötét tónusokkal. Ha az egyik oldalon X mennyiségű sötétet feltettél, akkor a vele átellenben lévő oldalra is közel X mennyiségű sötétet kell tenned az egyensúly érdekében.

  1. Sokan rosszul használják az árnyalatokat a képükön, amitől az összhatás zavarossá válik.
    Minél sötétebb árnyalatokat használsz, annál drámaibb lesz a kép, minél világosabbat, annál könnyedebb.De itt is figyelj a 7-es pontban említett arányokra, mert nem érdemes túlzásokba esni. Érdemes az egyensúlyt megtalálni.
  2. Lerajzoltál egy tárgyat vagy mást, de valami nem stimmel vele? Csak lóg a levegőben? Rajzolj neki árnyékot, attól sokkal élethűbb, kézzel foghatóbb lesz.macskás
  3. A végén mindig rögzítsd a képed! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ragaszd ki a falra, hanem azt, hogy használj fixatívot, mert ez megőrzi képed eredeti állapotát. Lényegében olyan, mintha lelakkoznád azért, hogy ne kenődjön el.

Remélem, hogy tudtam segíteni Neked abban, hogy a következő rajzod még szebb és élethűbb legyen. Ezek a trükkök segítenek a rajzolásban, ráadásul időt is spórolnak.

 

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

INGYENES Online rajztanfolyam!

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!