Barion Pixel

Több van benned

IMG_76742

Radírok – avagy a fényvarázslók

Rajzeszközök 5.

Sokan azt gondolják – akik még nem jártak a jobb agyféltekés rajztanfolyamon-, hogy a radírok alantas eszközök, csupán a hibák kijavítására szolgálnak.

Azonban ezt mindenki csak addig hiszi, amíg el nem jön egy rajztanfolyamra és meg nem látja, milyen csodákra képes ez a valóban varázslatos eszköz.

Frici barátom egyszer azt mondta: „Nincs olyan, amit egyetlen grafitceruzával és egy gyurmaradírral ne lehetne megörökíteni.” 

Frici nem tévedett. Ő már csak tudja, hiszen vándorló lélek lévén sokat járt-kelt Párizs macskaköves utcáin és rajzolta le a neki tetsző dolgokat.

Nem volt sok pénze, ezért a képeit adta el, de nem vágyott gazdagságra, csupán világot akart látni. Azonban néhány eszközre szüksége volt ehhez.

Egyetlen grafitceruzát és egy gyurmaradírt vitt magával.

Ezt a duót –amikor éppen volt egy kicsivel több bevétele- további radírokkal egészítette ki. Mindenki azt kérdezte, hogy miért nem ceruzákat vásárol inkább, de ő a radírokban látta a művészet lelkét.

Most azt kérdezed, mi köze ennek az egésznek a fényvarázsláshoz?

Amikor én elkezdtem komolyabban foglalkozni a rajzolással, akkor jöttem rá, hogy Frici egy igazi lángész, egy meg nem értett zseni, aki nem véletlenül gyűjti megszállottan a radírokat.

A radírokkal lehet élethűen visszaadni a fényeket a képen, amitől igazán vitalitással teli lesz az alkotás.

Használhatsz radírt a lámpafény rajzolásához, a szem csillogásához és az összes olyan helyen, ahol fényt kell ábrázolnod.

Monopol radír

A rajzoláshoz legjobb a monopol radír. Ez a már fent említett gyurmaradír, csak más néven. Rendkívül sokoldalú segédeszköz, amellyel varázslatos dolgokat művelhetsz a papíron.

Először (fajtától függően) nagyon keménynek tűnik, azonban ne add fel, mert a kéz meleg hatására megpuhul, ezért pár perc gyúrás után már tökéletesen kezelhető.

Azonban vannak puhább monopol radírok, amiket már az elején is könnyű gyúrni.

A gyurmaradír nem hagyományos radír. Ugyan el lehet tüntetni általa az elrontott részeket, de lényegében ez egy kreatív rajzeszköz. A monopol radírral rajzolunk.

Ez elsőre furán hangzik, azonban ha jól összemaszatolsz egy papírt grafittal és belenyomkodod a gyurmaradírt, látod, hogyan szedi fel fokozatosan az elkent szemcséket.

Ezáltal világosabbá válik a felület. Így egységes marad az összhatás és kedved szerint világosíthatod a különböző részleteket.

TIPP: Csippentsd az ujjaid közé a monopol radír egyik csücskét és vékonyítsd el. Így használhatod vékony vonalak kiszedésére is, mint például vastagabb szőrszálak, vagy fények.

Radír stift

Van azonban még egy rendkívül érdekes radír, ez pedig a radír stift.

A radír stift olyan, mint egy Rotring ceruza, csak sokkal vastagabb és radír van a belsejében. Igazán érdekes dolgokat lehet vele művelni.

TIPP: Fogj egy sniccert és vágj le belőle ferdén egy háromszög alakú darabot. Úgy, hogy a végén egy vékony élt képezz. Ezt a radírt használhatod hajszálak világos részeinek megalkotásához. Helyette használhatsz háromszög tetejű ceruzavéget (kupakradír) is, amelyet szintén élesre vágsz.

A radírok tehát azok az eszközök, amikkel képes vagy fényt varázsolni a papírra.

Nézzük meg, hogy működik ez a gyakorlatban. 🙂

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

INGYENES Online rajztanfolyam!

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!