Barion Pixel

Több van benned

ceruzák

Grafit – avagy a szürke 50 árnyalata – 2. rész

Rajzeszközök 2.

Nem tudod, mások hogy képesek olyan élethű képeket készíteni pusztán grafit segítségével? A Jobb agyféltekés rajtanfolyamon többek között ezt is megtanítja Neked Kata!

Azért, hogy nagyobb kedvet kapj kipróbálni, most bevezetlek egy olyan rejtelembe, ami segít majd precízebben érzékeltetni a mélységeket és magasságokat a rajzodban. Ezáltal igazán szép alkotások születhetnek a kezed nyomán.

Én akkor jöttem rá erre a titokra, amikor Bogyóval játszottunk a kertben és csupa kutyaszőr lettem. Mivel én kíváncsi lány vagyok, ezért felmentem a szobámba, elővettem a csoki tojásban talált teknős alakú nagyítómat és tüzetes vizsgálatnak vetettem alá néhány szőrszálat.

Hosszas vizsgálódás után megállapítottam, a színe egyenletesen változik. Mégpedig úgy, hogy a közel 4 cm-es szőrszálak töve teljesen fekete, a vége pedig szinte hófehér. Utánanéztem az interneten és a jelenség neve, tónusskála.

Tónusskála:

A tónus lényegében színárnyalatot jelent, de a nyelvnek is lehet tónusa, azaz hanglejtése. A színárnyalatnak, nevével ellentétben nem kell színesnek lennie. A hangsúly az árnyalatok egymásutániságának folyamatán van. Egyetlen színnek rengeteg árnyalata létezik, amire a grafitceruza a legjobb példa.

Mi a különbség a ceruzák között?

A grafitceruzák végén található betű és számkombinációk a benne lévő grafit keménységét jelölik. Ezen a skálán a legkeményebb a 9H-s ceruza, a legpuhább pedig a 9B-s. Előbbivel nagyon halványan tudunk rajzolni, míg utóbbival a legsötétebb fülzugot is vissza tudjuk adni a papíron.

Ahhoz, hogy sikerüljön ugyanolyan felületet varázsolnunk, alaposan meg kell tanulnunk tónusozni. Ehhez azonban meg kell ismernünk ceruzáink képességeit. Alábbi képen jól láthatóak a tónuskülönbségek egy ceruzán belül is. Ha összeszámolnánk a lenti tónusokat, még talán több is lenne, mint 50.

 tónusskála

Tipp: Készíts sok-sok tónusskálát a ceruzáiddal, mert nagyon sokat segít, hogy a rajzodon élethűen tudd visszaadni a domborulatokat.

Jól látható, hogyan változnak az árnyalatok, hogyan képeznek színátmenetet egymás között.

Mire használd a kemény és a puha ceruzád?

A HB és H-jelű ceruzák vázlatok készítésére tökéletesek. Vigyázva használd őket, mert könnyen karcolják a papírt.

Az árnyékolást a B-s ceruzákkal lehet mesterien megoldani, hatékonyan érzékeltetni a domborulatokat és mélységeket.

TIPP: Használj nyugodtan 4-5 ceruzát, hogy minél jobban érzékeltetni tudd a tónuskülönbségeket a rajzodon.

 

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

INGYENES Online rajztanfolyam!

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!