Barion Pixel

Több van benned

portre rajz

Rajzolási technikák 2. rész – 7+1 árnyékolási technika

Hogyan árnyékoljunk élethűen? 7+1 árnyékolási technika

Sok kezdő rajzosnak gondot okoz az árnyékolási technika kiválasztása. Rengeteg különféle módszer létezik és persze mindenki másra esküszik, ezért most szeretném kicsit tisztába tenni a dolgokat.

Alábbiakban példákkal sorba veszem a különféle árnyékolási módokat, hogy ki tudd próbálni őket és el tudd dönteni, számodra melyik a legszimpatikusabb.

1. Árnyékolási technika: Maszatolás

 

Ez egy elterjedt és kedvelt árnyékolási technika. Puha ceruzával célszerű felvinni a grafitot a felületre, majd elkenni. Kenheted zsebkendővel, vattával, papírral, fülpiszkálóval, ronggyal vagy bármivel, ami eszedbe jut. Mind más-más textúrát ad a rajzodnak. Tökéletesen sima bőrt varázsolhatsz vele.

2. Árnyékolási technika: Kőrözés

Ennek a módszernek a lényege, hogy apró karikákkal haladva érheted el a kívánt árnyalatot. Minél sötétebbet szeretnél, annál többször kell átmenned egy-egy területen. Ha nem szereted a plasztikus bőrfelületet, akkor ez a te megoldásod.

3. Árnyékolási technika: Maszatolt kőrözés

Ez az előbbi két technika keveréke. Ha egységes, mégis “foltos” felületre van szükséged, akkor kőrözz végig azon a részen, majd kend el a fent említett módon.

4. Árnyékolási technika: Sötétek

Erről már volt szó az Árnyékolási technikák 1. részében. A lényeg, hogyha élethű és papírból kiugró képeket szeretnél készíteni, akkor ragadd meg a legsötétebb ceruzád és ne sajnáld a feketét a lapról!

A mély feketék és a csúcsfények ellentéte teszik igazán látványossá a rajzaidat.

5. Árnyékolási technika: Éles keresztező vonalazás

Ha valaha rajzoltál, akkor biztosan belefutottál ebbe a módszerbe. Igazán művészies hatást tud kölcsönözni a rajzoknak, azonban inkább gyakorlottabb kezeknek ajánlom.

A lényege, hogy úgy alakítod ki az árnyékokat, hogy az első, egyirányú satírozásra merőlegesen kell felvinni a következő réteget.

6. Árnyékolási technika: Puha keresztező vonalazás

Szinte ugyanaz, mint az előző pont, az éles keresztező vonalazás, mégis egy kicsit más. Itt jobban össze kell dolgozni a vonalakat. Nem hagyhatsz közöttük fehér részeket. Így igazán finom felületeket is létre tudsz hozni.

Ha csak merőlegesen dolgozol vele, akkor remekül használható állatszőrhöz. Ha máshol is alkalmazod, akkor több irányból is rászínezhetsz, a minél egységesebb hatás kedvéért.

7. Árnyékolási technika: Színes ceruza

 

A színes ceruzás árnyékolás kicsit bonyolultabb, mint a grafitos, hiszen itt több színnel kell dolgozni.
Rétegesen kell felvinni a színeket a megfelelő sorrendben.

Tovább a színes ceruzás cikkhez

7+1. Árnyékolási technika: Pasztell

 

Pasztellel igen könnyű dolgozni, hiszen könnyedén kenhető, színpompás és látványos. Gyönyörű képeket alkothatsz vele. A nagyobb felületek pasztellkrétával, míg az apróbb kidolgozásokat pasztellceruzával célszerű elkészíteni.

A színkeverés hasonló, mint a színes ceruzánál, azonban jóval gyorsabban lehet vele dolgozni.
 

Szeretnél megtanulni pasztellkrétázni?

Most ingyen megteheted!

Forrás (szöveg egy része és a felület ábrázoló képek):
http://www.dueysdrawings.com/shading_tutorial.html