Barion Pixel

Több van benned

pastel

Pasztellkréta – avagy út a színek világába

Rajzeszközök 4.

Úgy érzed, a színes rajzolás, alkotás távolabb áll Tőled, mint egy zöldszemes ostoros a logikus gondolkodástól?

Pedig mindenki képes rá!

Véget ér a sötét korszak

Ezúton hivatalosan is véget ér a sötét korszak és teret engedek a színeknek, amelyek mindenkit boldogabbá tesznek. A pasztellkrétával való színes alkotás örömét a feketén virító társának, az előzőekben megismert rajzszénnek köszönhetem.

Ugyanis történt egyszer, hogy átmentem a barátnőmhöz, hogy végre lányos napot tartsunk. Ő mesélte, hogy ismer egy olyan hajfestési módszert, amely néhány nap alatt kikopik, egyszerű, mégis színes tincseket lehet általa varázsolni.

Kitaláljátok mi volt az eszköz, amivel kiszíneztük a hajunkat?

Igen, a pasztellkréta!

A hajfestésen túl azonban hamar ráeszméltem, hogy igazi remekműveket alkothatok a pasztellkrétákkal. Nem tartalmaznak kötőanyagot, ezért érdes felületű papíron hagynak csak maradandó nyomot. Ettől függetlenül olyan csodás színátmeneteket alkothatsz vele, amilyeneket eddig csak a naplementébe galoppozó, pegazusos óriás posztereken láthattál.

Hogyan használd?

Könnyedén használhatod a pasztellkrétát úgy, ha letörsz belőle egy kb. 2 cm-t és ezt az apró részt használod.

Fektesd a papírra és nyomás nélkül, lazán húzz vele sávokat, majd dolgozd el attól függően, hogy egységes vagy grafikus hatást szeretnél-e elérni. Egyszerre több színt is feltehetsz, ha színben gazdag megoldásokat szeretnél.

TIPP: Ha valamilyen motívumot szeretnél létrehozni, akkor a minta széleit rajzold meg erősen a kréta élével (vagy hegyével) és mosd a kontúrokat az alakzat belseje felé.

Ez a módszer portrérajzolásnál a kiugró részeknél (orr, alsó ajak, áll) kitűnően alkalmazható.

Sokkal több lehetőséget is rejt magában

Használata nagyon hasonlít a rajzszénhez, mivel azonban itt sok színnel tudsz dolgozni, sokkal több lehetőséget is rejt magában.

Eleinte a pasztellkrétát is ugyanúgy alkalmazták, mint a gyerekek a táblakrétát, azonban rájöttek, hogy a színek összemosásával igazán festői hatást érhetnek el.

Természetesen itt is nagy hangsúlyt kapnak a tónusok, azonban könnyedén érhetsz el légies hatást a satírozással. Ha valamit elrontottál, használd kedvenc gyurmaradírodat.

TIPP: A színek összemosásához használhatod az ujjad, egy rongydarabot vagy egy papír zsebkendőt is.

Ne feledd azonban, hogy ugyanúgy fixálni kell a végeredményt, mint rajzszénnél, tehát a hajlakk vagy a fixatív mindig legyen kéznél!

pasztellkréta

Egy igazán különleges technika

A végére tartogattam Neked egy igazán különleges technikát, amely által varázslatos hatást érhetsz el. Ez nem más, mint az sgraffito technika.

Ez nem porpasztellkrétával, hanem olajpasztellkrétával alkalmazható. A kettő annyiban különbözik, hogy az olajpasztellt nem kell fixálni a végén, mert a benne lévő anyagok megoldják a tapadást.

TIPP: Ha az olajpasztellt összemosod, olajfestmény hatását keltheted.

Az sgraffito bevésést jelent, amivel máris sokat elárultam a technikáról.

Lényegében arról szól, hogy egy vagy több szín felvitele után a felső rétegből kikaparjuk egy éles eszköz segítségével (szikével, sniccerrel) a kívánt alakzatot. A rétegek számától függően előbukkannak a különböző mélységű rétegek színei.

TIPP: A sgraffito technikával színekben gazdag szőrzetet, hajat, bundát, fakérget, csillagos eget és más érdekességeket varázsolhatsz a papírra.

 

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

INGYENES Online rajztanfolyam!

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!