Barion Pixel

A haj rajzolás a portré készítés legnehezebb része.

Mostantól nincs több elrontott portré, nincs több elrontott haj!

Fedezd fel a hajrajzolás titkait, alkoss élethű hajkoronákat, amik megelevenítik portréidat!

Ezen az online tanfolyamon:

 • megismerkedhetsz a haj rajzolás alapjaival, különleges technikákkal, és
 • megtanulhatsz élethű grafitos és színes haj alkotásokat készíteni,
 • mindezt otthonod kényelméből,
 • saját tempódban.

Az Online Haj rajzolás workshop két részből áll. A két rész akár külön-külön is megvásárolható. Azonban a második rész elvégzéséhez szükséges az első rész – azaz a grafitos online, vagy grafitos élő haj rajzolás tanfolyam elvégzése-, annak érdekében, hogy a második részt – a színes haj rajzolást sikerrel tudd alkalmazni.

Lépésről-lépésre vezetünk végig a pasztell rajzolás folyamatán, az alapoktól kezdve a fejlettebb technikákig.

Megismerkedhetsz azokkal az eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a látványos pasztell rajzok elkészítéséhez.

Elsajátíthatsz számos technikát, amelyekkel különleges hatásokat érhetsz el rajzaiddal.

Közösen elkészítünk három különböző művet, így a tanfolyam végére már magabiztosan alkalmazhatod az újonnan tanult technikákat.

A videók és a lépésről-lépésre haladás mellett, számos gyakorlati feladat segít begyakorolni és elmélyíteni az ismereteidet.

Megosztunk veled egy exkluzív mérési technikát, amely forradalmasítani fogja a rajzolási stílusodat és gyorsabbá, precízebbé teszi a munkádat.

Legyen szó hobbiról, szenvedélyről, vagy csak a kreativitásod újraélesztéséről, ez a tanfolyam tökéletes választás. Nem csak új készségeket sajátíthatsz el, hanem egy új látásmódot is kaphatsz, ami megmutatja, hogyan hozhatsz létre varázslatos alkotásokat a pasztellekkel.

Csatlakozz hozzánk most, és lépj be ebbe az inspiráló művészeti kalandba!

Meglátod, hogy a pasztell ceruzával való rajzolás nem csak művészet, hanem meditáció és önkifejezés is lehet. Fedezd fel a lehetőségeket, és hozd ki a legtöbbet a kreativitásodból velünk!

nap
óra
perc
mp
Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Több van benned

jobb agyféltekés rajztanfolyam6

Portré rajzolás – a tökéletes portré 9 titkos trükkje

A portré rajzolás szinte mindenkit foglalkoztat, aki valaha fogott már ceruzát a kezébe. Mindannyian éreztük már magunkban a vágyat, hogy egy barátunk, ismerősünk arcát, vagy akár csak egy filmsztár ismerős nézését megörökítsük papíron.

De mégis, a legtöbb ember szerint a portré rajzolása talán az egyik legnehezebb feladat, amivel az ember grafittal a kezében találkozhat. Vajon mi az oka ennek, és hogyan lehet könnyen, egyszerűen portrét rajzolni?

Mi a portré és miért nehéz a portré rajzolás?

A portré több jelentéssel is bír, azonban esetünkben az arckép a helyes fordítás. Tehát ha portré rajzolás a téma, akkor voltaképpen egy emberi arcot rajzolunk.

A legtöbb ember (főleg azok, akik még nem jártak jobb agyféltekés rajztanfolyamon) úgy gondolja, hogy rajzolni nem könnyű, de portrét, vagyis arcot rajzolni, na, azt aztán nagyon nehéz! Pedig a portré rajzolás egyáltalán nem nehéz, csupán nem ismerik a trükköket, amivel élethűvé varázsolhatják a rajzolt arcokat.

Te azonban most megismerhetsz néhány olyan titkot a portré rajzolás témájában, amit az iskolában nem tanítanak, mégis hatékonyan szépítik meg a portréidat. Lássuk:

A portré rajzolás 1. trükkje: Körvonal

 • A portré körvonala legyen mindig halvány. Használj hozzá HB-s ceruzát és ne nyomd rá portré rajzolás közben, különben a körvonal ott marad, és egy élethű arckép helyett rajzfilm figura fog visszanézni a lapodról.
 • Rajzolj bátran sok körvonalat a portré készítésekor, mert ezek segítenek Neked abban, hogy az árnyékolás minél pontosabb lehessen.
 • Használhatsz puhább ceruzát is, (2B, 3B, de maximum 4B-set), mert könnyebb eldolgozni. Viszont ezt csak gyakorlott rajzolóknak ajánlom, mivel ezzel is halványan kell dolgozni.

Nézd meg a videót, ahol erről részletesen mesélek neked. A youtube csatornánkon még sok hasonló hasznos tippet megtudhatsz. A cikk után keresd fel és iratkozz fel rá.

Még több rajztippet szeretnél?

Iratkozz fel most ingyenes online rajztanfolyamunkra!

Mit fogsz megtanulni az Ingyenes Online Rajztanfolyamon?

1. Rész: Alapok, amiket ismerned kell, mielőtt rajzolnál:

2. Rész: Alapok az arányos rajzoláshoz vezető úton:

A portré rajzolás 2. trükkje: Egyszerre csak egy

 • Portré rajzolás közben ne keverd a technikákat. Döntsd el az elején, hogyan fogsz dolgozni, mert ha közben váltasz, az nem fogja egységes kép hatását kelteni.
 • Tehát vagy csak papírzsepivel, “maszatolással” dolgozz a portré nagy felületein, vagy ceruzával satírozod végig a képet.
 • Én már estem abba a hibába, hogy a fél arcot és nyakat maszatolással csináltam, a másik felén inkább satíroztam, de nem lett olyan egységes, mintha csak az egyik vagy csak a másik technikát alkalmaztam volna.

A portré rajzolás 3. trükkje: Feketék

 • Sokszor tapasztalom a jobb agyféltekés rajztanfolyamokon, hogy félnek a feketétől. Pedig nem kellene, ugyanis az egyik legjobb barátod a portré rajzolás során.
 • A legnagyobb probléma az, hogy az emberek nagy többsége a színárnyalatok 30%-át használja maximum a portré készítés során. Ettől unalmas, erőtlen és a szó szoros értelmében szürke lesz a kép.
 • Neked csak annyi a dolgod, hogy használd az összes színt. A fehértől a teljesen feketéig. Ha csak ezt az egy dolgot teszed meg, máris rengeteget tettél a portrédért!
 • Írtam nemrég egy cikket arról is, hogyan használd a feketét az arc rajzolásnál. Javaslom, olvasd el azt is.

A portré rajzolás 4. trükkje: A szem

 • A portré egyik legfontosabb eleme az élethű szem. A szem rajzolásnál pedig nagyon fontos, hogy már a körvonalak is tökéletesen pontosan legyenek felrajzolva. Ha egy kicsit is elcsúszik, akkor az más karaktert ad az arcnak.
 • A másik fontos dolog, hogy ne a már megtanult sablon szemet rajzoljuk fel a portrénkra, hanem tényleg azt, amit valójában látunk.

A portré rajzolás 5. trükkje: Az orr

 • Van egy dolog az orral kapcsolatban, amit számtalanszor látok. Leginkább a gyermek tanfolyamokon nagy kedvenc, de a felnőtteknél sem ritka jelenség. Ez az orrnyereg vonallal megrajzolása. Biztosan láttál már ilyet, talán rajzoltál is.
 • De mostantól, ha tökéletes portrét szeretnél rajzolni, sose rajzolj orrnyerget! Az orrnyereg az, ami totális rajzfilmfigurává változtatja a portréidat. Az orr két oldalán sosem látsz éles körvonalakat, ezért ezt a portrédon is kerülnöd kell.
 • Az élethű orrot a megfelelő árnyékok odaszínezésével tudod kialakítani.
 • Ezen a linken lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan rajzolj orrot.

A portré rajzolás 6. trükkje: A száj

 • Hasonlóan az orrhoz, a száj esetében is sokan elkövetik azt a hibát, hogy erős körvonalakkal határolják el a szájat az arc többi részétől. Ez hiba.
 • Ha jól megvizsgálsz bármilyen képet, feltűnhet, hogy a száj színe hasonló a bőréhez. Ezért erős kontúrokat nem szabad használnod.
 • Emellett a felső ajak szinte mindig sötétebb egy kicsit mint az alsó, ezért erre is ügyelned kell rajzolásnál.
 • Kattints és nézd meg hogyan kell szájat rajzolni lépésről-lépésre.

A portré rajzolás 7. trükkje: A bőr

 • Ez a legnagyobb felület a portrén. Ezért fontos, hogy minden részén ugyanolyan textúrájú legyen.
 • Nem baj, ha nem tökéletesen sima a felület amit alkotsz, de akkor mindenhol olyannak kell kinéznie. Ezért erre a részre is vonatkozik az, amit 2. pontban írtam.

A portré rajzolás 8. trükkje: Szőrök

 • Többféle szőr van. Ugye van fekete, barna, szőke, vörös és ősz. Ez lehet akár szemöldök, akár szakáll vagy bajusz.
 • Portré rajzolás esetén itt az szokott lenni leggyakrabban a  probléma, hogy az ősz szőrszálakat is feketével rajzolják meg. Azután meg csodálkozunk, hogy nem olyan, mint a képen.
 • Ha a szőr fehér, akkor az egyik megoldás az, ha kihagyod azokat a részeket, így fehéren maradnak.

A portré rajzolás 9. trükkje: Haj

 • Ez hasonló a szőrhöz, csak ugye itt különféle hosszúságokkal is számolni kell. Ráadásul a portrédnak közel a felét a haj teszi ki, ezért nem árt, ha ez is gondosan ki van dolgozva.
 • A haj rajzolás egy külön technika elsajátítását igényli. A lényege, hogy nem szálanként, hanem tincsenként kell megrajzolni a hajat.
 • Bővebben már írtam a haj rajzolás hogyanjáról, amit ezen a linken érsz el.

Portré rajzolás: tudunk még segíteni!

Remélem hasznosnak találtad a fenti leírást és tudod alkalmazni a következő portréd rajzolása során. 🙂

Ez azonban még csupán csak a jéghegy csúcsa!

Online Jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon részletesen megtanulod a portré rajzolás lépéseit!

Tudj meg még többet a portré rajzolásról

nap
óra
perc
másodperc