Barion Pixel
pontmandala1

INGYENES Pontmandala workshop

Már csak eddig tudsz regisztrálni:

nap
óra
perc
mp

INGYENES
Pontmandala workshop!

Több van benned

város rajz

Város rajz – egy stílus újraéledése

Láttál már te is házfal mellett, híd tövében, várfal alatt üldögélő embert, aki ölében kicsiny vázlatfüzetet tart és város rajzokat készít?

Én mindig megbámulom őket.

Annyira szép, impozáns és mégis könnyed az, amit papírra vetnek.

Ők azok, akik ismét életre keltettek egy régen annyira divatos műfajt: az urban sketchinget.

Város rajz – szépen kidolgozva

A város rajz hatalmas témakört ölel magába. És legalább ugyanennyi műfajt is. Csodás kidolgozású festményeket, részletes grafikákat ismerünk a képzőművészetnek ebből az ágából. Elég csak az elmúlt századokban keresgélni, vagy akár a későbbi korokban körülnézni A város rajz mindig kedvelt témája volt az alkotásoknak.

A képeken látható: Buda látképe a 17. századból, Alfred Pisarro: A Montmartre Boulvard hideg időben c. festménye, Leonyid Afremov festménye napjainkból.

Város rajz – csak pár vonal és máris felismerhető

Elgondolkodtál már te is rajta, mi lenne, ha az utazásaid emlékeit nem fotókban, nem a mobiltelefonoddal, hanem egy rajzos útinaplóban örökítenéd meg? Ez lenne az igazán fantasztikus élmény!

Ehhez persze nem mindig kell és lehet az utolsó, hajszálpontos részletig kidolgozni mindent. Épp elég, ha a jellegzetes vonalak, a karakteres motívumok rákerülnek. Szinte vázlatosan. Máris kész egy lenyűgöző rajz.

 

Város rajz – művészi tökélyre fejlesztve

Ami így készül, gyorsan készül. a pillanat ihletett hevének engedelmeskedve. Szinte rárobban a papírra, kusza vonalakkal. Nevében rögtön ott a stílus is, mely e műfajt jellemzi. Sketch azt jelenti: vázlat. Klasszikusan tussal, vagy filctollal készül. Igen gyakran monokrómban.

Később akár ki is lehet színezni, akvarellel még szebbé, látványosabbá tenni.

Mára nagyon közkedveltté vált újra ez a műfaj.

Város rajz – ami nélkülözhetetlen hozzá

Van valami, aminek ismerete a város rajzokhoz nélkülözhetetlen. Ez pedig a perspektíva. Nem elég nézni és meglátni az épületeket a városban. Le is kell azokat rajzolni úgy, ahogy látod őket.

Te is szeretnél ilyen csodálatos képeket rajzolni?
Már csak az a kis lépés választ el tőle?

>>> Segítünk!

A valóságban egy utca, egy híd, vagy csupán egy kapualj is – nem síkban, hanem térben helyezkedik el. Ami hozzád közelebb van, az nagyobbnak – ami távolabb az kisebbnek tűnik, míg végül a távolban el nem enyészik a látvány. Ezt a képzőművészetben rövidülésnek nevezik.

Két korábbi cikkünk is bővebben ír róla. >>> Kialakulásáról, eredetéről itt olvashatsz, fajtáiról pedig részletesen itt találsz érdekes dolgokat.

Mindez lerajzolható nemcsak szemből, hanem alulnézetből

vagy akár felülnézetből is.

Mindenhol ugyanaz lesz a helyzet.

A perspektíva ismerete megkerülhetetlen és kihagyhatatlanná válik a város rajzhoz.

 

Perspektíva online tanfolyamunkon
mindent megtanítunk neked erről!

Urban sketching online tanfolyamunkkal pedig
átadhatod magad a város rajzok gondtalan élvezetének!

 

Már csak eddig lehet regisztrálni:

nap
óra
perc
másodperc