Barion Pixel

Több van benned

A portré rajzolás 2. trükkje: Egyszerre csak egy

A rajzoláson belül nagyon sok féle technika van. Fontos, hogy ismerd őket és tudd, melyiket mikor használod.

Előszőr ismerkedjünk meg a technikákkal és utána kitérek a 2. trükkre.

Maszatolás

Ez egy elterjedt és kedvelt árnyékolási technika. Puha ceruzával célszerű felvinni a grafitot a felületre, majd elkenni. Kenheted zsebkendővel, vattával, papírral, fülpiszkálóval, ronggyal vagy bármivel, ami eszedbe jut. Mind más-más textúrát ad a rajzodnak. Tökéletesen sima bőrt varázsolhatsz vele.

Kőrözés

Ennek a módszernek a lényege, hogy apró karikákkal haladva érheted el a kívánt árnyalatot. Minél sötétebbet szeretnél, annál többször kell átmenned egy-egy területen. Ha nem szereted a plasztikus bőrfelületet, akkor ez a te megoldásod.

Éles keresztező vonalazás

Ha valaha rajzoltál, akkor biztosan belefutottál ebbe a módszerbe. Igazán művészies hatást tud kölcsönözni a rajzoknak, azonban inkább gyakorlottabb kezeknek ajánlom.

A lényege, hogy úgy alakítod ki az árnyékokat, hogy az első, egyirányú satírozásra merőlegesen kell felvinni a következő réteget.

Puha keresztező vonalazás

Szinte ugyanaz, mint az előző pont, az éles keresztező vonalazás, mégis egy kicsit más. Itt jobban össze kell dolgozni a vonalakat. Nem hagyhatsz közöttük fehér részeket. Így igazán finom felületeket is létre tudsz hozni.

Ha csak merőlegesen dolgozol vele, akkor remekül használható állatszőrhöz. Ha máshol is alkalmazod, akkor több irányból is rászínezhetsz, a minél egységesebb hatás kedvéért.
 

Maszatolt kőrözés

Ez az előbbi két technika keveréke. Ha egységes, mégis “foltos” felületre van szükséged, akkor kőrözz végig azon a részen, majd kend el a fent említett módon.
Forrás (szöveg egy része és a felület ábrázoló képek): http://www.dueysdrawings.com/shading_tutorial.html

Portré rajzolás 2. trükk:

  • Portré rajzolás közben ne keverd a technikákat. Döntsd el az elején, hogyan fogsz dolgozni, mert ha közben váltasz, az nem fogja egységes kép hatását kelteni.
  • Tehát vagy csak papírzsepivel, “maszatolással” dolgozz a portré nagy felületein, vagy ceruzával satírozod végig a képet.
  • Én már estem abba a hibába, hogy a fél arcot és nyakat maszatolással csináltam, a másik felén inkább satíroztam, de nem lett olyan egységes, mintha csak az egyik vagy csak a másik technikát alkalmaztam volna.
Louis de Funès francia komikus, színész

Mit szólnál, ha 12 év tapasztalatát megkaphatnád egyszerre?

Gyere el az élő vagy online Jobb agyféltekés rajztanfolyamra, ahol megismered az élethű rajzolás legfontosabb szabályait és rengeteg-rengeteg gyakorlati tudást kapsz.

Mire számíthatsz?

Barátságos, nyugodt környezetre, tapasztalt oktatókra, gyakorlati tippekre, egyéni törődésre és nagy fejlődésre!

 

 

“Hihetetlenül sokat fejlődtem, számos tudással és technikával lettem gazdagabb. Ami viszont a legfontosabb számomra, hogy most már elhiszem van értelme folytatnom a rajzolást, az alkotást, mely számomra az egyik legjobb és legfontosabb dolog az életemben.”