Barion Pixel

Több van benned

rózsa rajz (1)

Rózsa rajz – hogyan rajzold meg a virágok királynőjét?

A rózsa rajz különleges alkotás. Ez nem véletlen. A rózsát a virágok királynőjének tartják. 

Szeretnéd te is lerajzolni? Ebben a cikkben 5 különféle technikával készült rózsa rajzot mutatok neked. 

Rózsa rajz 1. A klasszikus

Nem is nyithatjuk mással a sort, mint a klasszikus egy szál rózsa rajzzal. Néhány egyszerű, de annál jellegzetesebb vonal…. s máris kirajzolódik e csodálatos virág a rajzlapon.

Ha csak néhány vonallal rajzolod le a szirmokat, szárát, levelét, attól felismerhető lesz ugyan, de lapos marad, mint a papír. Ha térbe akarod helyezni, mindenképpen érdemes legalább egy picit árnyékolni.

Az árnyékolás azt jelenti, hogy besatírozod azokon a helyeken, melyek mélyebben vagy hátrébb fekszenek az ábrázolásnál.

Így például

  • a szirmokat a virágkehely alsóbb részein
  • vagy ahogy visszahajlik a pereme
  • vagy ahol a beljebb eső szirom árnyékot vet a következő sziromsorra

TIPP:

Ha a sötétítést szép egyenletes átmenettel rajzolod meg és lépcsőzetesen, szinte észrevétlenül hozod ki a világosabb árnyalatok felé, valósággal domborodni fog a rózsád a papíron.

Rózsa rajz 2. A színező

Az sem baj persze, ha csak körvonalakban gondolkodsz.

Ebben az esetben csodás színezőt rajzolhatsz, amit majd később színes ceruzával, ecsetfilccel, vagy ha akvarell papírra dolgozol, akár akvarell festékkel, akvarellceruzával is feldobhatsz.

Nagyszerű én-idős, kreatív tevékenység egy ilyet elkészíteni.

Rózsa rajz 3. A fekete rózsa

Ez különlegesnek számít már a virágok között is. A rajzolásban sem lesz kivétel. Ebben a megoldásban az a meglepő, hogy csupán az árnyékait, a sziromkoszorú sziluettjét készíted el. Fekete filctoll a legmegfelelőbb hozzá. Nagyon látványos, tetováláshoz hasonlító hatás érhető el vele. Mindenképpen egy izgalmas szín a palettán. Még akkor is, ha fekete-fehér.

Rózsa rajz 4. Pontokba szedve

Ez sem mondható hétköznapi megoldásnak. Sok-sok apró, pici pontocska. Sorban, egymás mellé. Ahol sötétebb, ott sűrűbben – ahol világos, ott ritkábban. A tűfilc a megfelelő eszköz ehhez. Ne hidd, hogy unalmas! Ha nem riogatod magad avval, hogy hány pöttyöt kell a papírra tenned, olyan mélyen relaxálsz közben, mint még eddig soha! Próbáld ki!

Tipp: A pöttyözést ne odacsapva, sebtiben csináld! Finom, tapogató mozdulatokkal helyezd a papírra a tűfilcet. Így biztosan, valóban egy pötty kerül oda, nem pedig apró, elkapkodott vonalkák.

 

 

Rózsa rajz 5. Ahogy a profik rajzolják

 

Hát igen, így néz ki egy ízig-vérig rózsa rajz.

Valósággal kézzel fogható, leemelhető a papírról. Ráadásul a kompozíció egy esőtócsában ábrázolja főszereplőnket. Ezen már a helyén van minden árnyékolás.

Végzősünk, Mátyus Gabriella alkotása.

Még több tippet szeretnél?

Regisztrálj ingyenes online rajztanfolyamunkra!