Barion Pixel

Több van benned

A kép forrása: tomeggebrecht.com

Mit adhat gyermekednek a jobb agyféltekés rajzolás?

Nem kisebb szaktekintély, mint Picasso mondta: „Minden gyermek művész. A gond csak az, hogyan maradjon művész felnőttkorában is.”  Bárki, aki látott már rajzolás közben mindenről megfeledkezett, mosolyogva összpontosító gyermeket, igazat adhat neki. Sőt, arról is fogalmat alkothat, hogy miként néz ki jelen időben, történés közben az a bizonyos flow-élmény, amit világhírű pszichológusprofesszor, Csíkszentmihályi Mihály és nyomában a pozitív pszichológia nevű irányzat nem kisebb értékkel azonosít, mint az itt és most, a jelenben elérhető, karnyújtásnyira lévő emberi boldogság.

A kép forrása: face-painting-fun.com

Hogyan érhető el a flow-élmény rajzolással?

Először is a flow-ról. Meghatározása szerint ez az elme működésének azon állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, és amiben teljesen feloldódik. Ebben a szerencsés, „ajándék időben” minden más eltörpül az éppen aktuális tevékenység mellett, és az abban részt vevő személy bármi áron folytatni törekszik az örömet szerző erőfeszítést.

A kép forrása: connector.ae

Ez a bizonyos állapot a gyermekek számára könnyebben elérhető pl. rajzolás, sportolás, zenélés közben, mint a felnőtteknek. Mégpedig azért, mert gyermekeink még kevésbé hajlamosak hallgatni az ítélkező, hiperkritikus (és önkritikus, sőt önostorozó) analitikus (elemző) elmére, mely a görcsös viszonyulást, az alkotó erőinket gúzsba kötő önkontrollt eredményezni.

jobb agyféltekés rajztábor

A kreativitás játékos „tétje”

De más is kell a flow-hoz, mint lazaság. A kihívás. Ha a feladat túlságosan könnyű, gyermeked nem éli át az erőfeszítés örömét – mert az, ami az alkotás izgalmát és élvezetét okozza, valójában nem más, mint a velünk született képességeink szabad kibontakoztatása, használata. Ehhez pedig kell a feladat, a kihívás, a legyőzhető és legyőzendő akadály is.

A kép forrása: coolmompicks.com

Egy ilyen örömteli kihívás a gyermekek számára a jobb agyféltekés rajzolás módszerének elsajátítása. Ez egy egészen másféle megközelítése a belső és a külső valóságnak, mint az, amit az elemző, számító, mindenben eszközt és erőforrást látó, de az örömet mindeközben elfeledő látásmód diktál. Maga a feloldódás a feladatban, ami nem más, mint megtanulni kreatívan látni és szemlélni a minket körülvevő valóságot és benne önmagunkat.

Ugye Te is éltél már át hasonló állapotot? Ha szeretnéd ezzel az ajándékkal útnak indítani gyermekedet a kiteljesedett emberi élethez, akkor itt kaphatsz több információt arról, hogyan közelítsd gyermekedet a rajzoláshoz!

A kép forrása: chicagoparent.com

 

INGYENES Online rajztanfolyam!

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!