Barion Pixel

Több van benned

ceruza2

Grafit ceruza – az elnevezés és számozás titkai

Grafit ceruza kellene? De nem tudod, melyiket válaszd? Most segítek neked! A művészellátókban, a weboldalakon akkora a választék, hogy nehéz eligazodni a kínálatrengetegben.

Sok megfordul majd a kezedben, mire megtapasztalod, hogy 

  • melyik, milyen nyomot hagy a papíron?
  • hogyan tudod könnyedén kezelni?
  • melyik áll legközelebb az ízlésedhez?

A ceruza, az ceruza

A suliban te is a 2B ceruzát használtad. Tuti. A keményebb  felszaggatta a füzeted lapjait, a puhább meg összemaszatolt mindent.

Ha nem volt a családban mérnök, vagy grafikus, fogalmad sem lehetett róla, milyen sokféle grafit ceruza létezik. És most nem a márkákról beszélek!

A grafit ceruza jelzése

Az összes H-jelzésű grafit ceruza kemény, karcosabb. Vékony, éles, világos vonalakat lehet húzni vele.  Satírozásra nem, körvonalazásra viszont kiválóan alkalmas.  Speciális vonalak húzására szintén. Ilyen a világos haj- vagy állatszőr rajzolás. Minél magasabb a számozása (H-9H), annál keményebb.

A B-jelzésű grafit ceruzák ezzel szemben puhák, könnyen szét lehet kenni a papíron. Nagyszerűen használható satírozásra, árnyékolásra. Minél magasabb a számozása, annál puhább és sötétebb. 

A grafit ceruza fajtáiról itt olvashatsz bővebben.

Hogy melyik grafit ceruzát érdemes választanod, nézd meg ezt a videót:


A márkás grafit ceruza

Vannak nagynevű, régi, profi cégek, amik ceruza gyártására szakosodtak. Ilyen a Derwent, a Staedler, a Faber Castell, a Cretacolor, vagy a Koh-I-Noor.

Komoly gyártó avval is törődik, hogy legyen törésálló heggyel készült grafit ceruza is a kínálatában. A fantázianevében megjelenő „black”-szócska pedig arra utal, hogy evvel a ceruzával különösen mély, matt árnyalatot lehet előállítani. A márkás ceruza garancia arra, hogy nem fogsz csalódni a választásodban.

Ezek után könnyebb lesz eligazodnod a grafit ceruzák rengetegében.


Ha szeretnéd kipróbálni élesben:

  • mi a különbség ceruza és ceruza között
  • a rajzolás fázisaihoz melyiket használd
  • és hogyan

akkor látogass el a Művészház Jobb agyféltekés rajztanfolyamára! Kattints a lenti képre!

Jobb agyféltekés rajz tanfolyamunkon nemcsak egy minden alapvető igényt kielégítő grafit ceruza készletet adunk ajándékba, hanem megtanítunk arra is, hogy melyiket mire és hogyan használd a leghatékonyabban!

 

jobb agyféltekés rajztanfolyamra jelentkezés