Barion Pixel

Több van benned

akvarell ceruza

Akvarell ceruza – amikor a víz színeket robbant a papíron

Akvarell ceruza esetében bizony ez pont így történik. Így lesz a rajzod olyan üde, lágy és sejtelmes, akár egy akvarell festmény.

De ne vágjunk a dolgok elébe! Megismertetlek most evvel a különleges eszközzel és mutatok egy-két trükköt is, hogy biztosan szép legyen az alkotásod.

Akvarell ceruza – rajz és festés határán

Az akvarell ceruza egészen varázslatos eszköz. Pigmentje vízzel oldható, és vizes ecsettel szépen eldolgozható a papíron, ezért végső lépésként festménnyé varázsolhatod általa a rajzodat.

És máris itt van az első megszívlelendő jótanács.

TIPP 1. Ha akvarell ceruzával rajzolsz, akvarell papírra kell dolgoznod. Egy 300 grammos akvarell papír biztosan nem fog össze-vissza kunkorodni, mire végzel a képeddel.

 Akvarell ceruza – hogyan színezz vele?

Természetesen úgy, akár egy másfajta színes ceruzával. A rajzodon éppen úgy ábrázolnod kell a tónusokat, árnyékokat. Éppen úgy egymásra kell rétegezned a színeket, mint egy profi színes ceruzás rajz kidolgozásánál. Figyelj, jön a második titok!
Hiába van nagyon-nagyon sok darabos ceruzakészleted.

TIPP 2. Az alkotásod akkor lesz igazán finom és élethű, ha kevered, rétegzed egymásra a színeket.

Ehhez nem árt ismerned a színkört, a színek tulajdonságait és hogy hogyan viselkednek egymás társaságában. Akár egymásra satírozva, akár egymás mellé téve. Segítségként itt kezdhetsz ismerkedni a színek világával.

Az akvarell ceruza másik sajátossága, hogy nem kell annyira részletesen és aprólékosan kidolgozni a satírozást, mint egy színes ceruzás rajznál. Hiszen a vizes ecsettel fogjuk majd finoman egybemosni, elsimítani, összeolvasztani az átmeneteket és magát a felületet is.

Akvarell ceruza – mit változtat rajta a víz?

Mindent! Míg szárazon van a papírodon, egy kicsit fakónak, színtelennek is tűnhet. De ha rákerül a víz, a színek szinte felrobbannak. Elképesztő élénkségük ekkor tör elő, és hihetetlen szépséget varázsol eléd.

TIPP 3. Mivel ennyire megváltozik a látvány és az árnyalat szárazon és vizesen, érdemes itt is, mint minden rajzeszköznél, tónus skálát készítened. Egy akvarell papírra satírozz kis négyzeteket, és egyik felüket mosd el vizesen. Így pontosan látni fogod, mit várhatsz végeredményként.

Akvarell ceruza – az elmosás aranyszabályai

  1. Nem szabad túl sok vizet használni, különben egybefolynak az árnyalatok, és hiába dolgoztál a satírozásnál akkora gonddal. Érdemes az ecsetre tényleg csak 1-2 csepp vizet felvenni, vagy ha túl sok került rá, egy nedvszívó papíron leitatni a felesleget.
  2. Mindig a halványabb tónus felől közelíts az ecsettel a sötétebb árnyalatok felé. Különben a nedvesség hatására könnyen besötétedik, vagy egyszínű masszává olvad az egész.
  3. Hagyományos ecset helyett használhatsz víztartályosat. Így nem kell bajlódnod a mártogatással, szépen adagolja neked a vizet.

 

Akvarell ceruza – a festmény hatású rajz

A ceruzanyomok eltűnnek a víz hatására és a képed már nagyon hasonlít egy akvarell festményhez. Ha nem vagy elégedett a színek árnyalatával, száradás után korrigálhatod újabb ceruzával rásatírozott réteggel, amit ugyanúgy elmoshatsz. Két-három réteg mosást és plussz satírozást elbír a papír.

Miért egyszerű és kényelmes az akvarell ceruza használata?

  1. Tudsz vele finom, vékony vonalakat húzni és keskeny területeket is árnyaltabban megrajzolni. Akár olyan piciket is, ahová az ecset hegye nem, de a ceruzáé befér.
  2. Inkább rajzos gondolkodás és szemléletmód szükséges hozzá, hiszen az alapja is rajzolás.
  3. Nem kell túlzott precizitással kidolgoznod a rajzodat. Az a lényeg, hogy a megfelelő mennyiségű pigment odakerüljön a papírra. A többi már az ecsetes simítás dolga.

Kedvet kaptál kipróbálni ezt a varázslatos technikát?

Kíváncsi vagy még több speciális trükkre, amivel szebbé teheted az alkotásodat?

Látogass el Akvarell ceruzás tanfolyamunkra, ahol megmutatunk neked mindent,
amit erről az eszközről tudni lehet.

Jelentkezz most!