Barion Pixel

Több van benned

1369735003-rqtikiw

A 3 dimenziós rajzolás leleplezése!

3 dimenziós rajz (anamorfózis) születése, avagy játék a perspektívával

Mit jelent az anamorfózis?

Az anamorfózis szó görög eredetű. Ana-, mint vissza- és morphosis, mint változás szavak összetételéből ered. Ez alatt az kell érteni, hogy a művész egy torzított képet készít, amit egy bizonyos szögből nézve térbeli alkotást kapunk.

Az anamorfózis lényegében egy optikai illúzió. Napjainkban igen közkedvelt művészeti ág, amelyet leggyakrabban az utcai művészek (street art) által láthatunk. Számos érdekes és csodálatos 3D illúziót készítenek a művészek kihasználva, az unalmasnak gondolt betont.

Milyen képből készíthető 3 dimenziós rajz?

Előnye ennek az optikai illúziónak, hogy szinte bármilyen 2D-s képből készíthetünk térbeli művet. Csupán a pontos módját kell ismernünk.

Keletkezésével kapcsolatban talán nem lesz meglepő, hogy a világon élt egyik legnagyobb és legsokoldalúbb művész, Leonardo da Vinci jegyezte le először ezt a fajta ábrázolásmódot. Az anamorfózis azóta önálló művészettörténeti kifejezés, tehát nem tekinthető csupán napjaink lenyűgöző hóbortjának.

 937_441747692550078_1199546212_n

  1. Edgar Müller alkotása  

 Az anamorfózisnak több fajtája létezik:

  • Perspektivikus anamorfózis: Amikor egy bizonyos szögből látható a kész kép.
  • Katoptrikus anamorfózis: Ilyenkor csak egy eszköz segítségével válik láthatóvá a kép, ami a leggyakrabban tükörhenger vagy tükörkúp.
  • Dioptrikus anamorfózis: Ebben az esetben is eszközre van szükség, de itt egy sokszög formájúra csiszolt lencse vagy tükörfelület nyújt hozzá segítséget. design váza

2. Design váza – Katoptrikus anamorfózis
Shahar Peleg és William Kentridge munkája

3 dimenziós alkotás nem csak papíron

Mint ahogy a képen is látható, nem csupán papíron használják ki ezen optikai illúzió lenyűgöző hatását, hanem a lakberendezők körében is egyre népszerűbb. Emellett nem csupán a berendezési tárgyakon találkozhatunk az anamorfózis fajtáival, hanem akár az enteriőr szerves részét is képezheti.

3_dimenzios_kep

3. Felice Varini – lépcső design

Kik a képviselői?

Mindig is alkottak ebben a műfajban, azonban a 20. század „termelte” a legtöbb művészt.

Salvador Dalí is kísérletezett az anamorfózis megújításával. Napjaink művészei között népszerű Ramon Bruin, Felice Varini, Kurt Wenner és még sokan mások.

Hazánkban és világszerte is elismert magyar művészünk Orosz István, aki leginkább a katoptrikus anamorfózis méltán híres művelője.

Játsz a látszattal!

Ha Te is szeretnéd megtanulni a 3 dimenzós rajzolás trükkjeit és egy új perspektívából látni a világot, akkor gyere el a 3 D (3 Dimenziós) Rajztanfolyamra. Kattints a lenti képre!