Több van benned

DRAPÉRIA RAJZ (1)

Drapéria rajz

Drapéria rajz - a rajztanulás alapja

A drapéria rajz a klasszikus rajztanulás egyik alaptémája. Képzőművészeti iskolákban nincs is felvételi nélküle. Talán az lehet az oka, hogy  később nélkülözhetetlen kiegészítője például a csendélet ábrázolásoknak.

De ugyanígy feltűnhet egy kép hátterében egy szépen komponált függöny, vagy akár emberábrázolásoknál a modell ruhája, mely lágy redőkben omlik alá. Ezek valójában mind-mind drapéria rajzból alakulnak ilyen széppé.

Cézanne: Csendélet almákkal c. festménye

Munkácsy Mihály: Szalonbelső c. festménye

Drapéria rajz – mire kell figyelned rajzolás közben?

Amikor rajzolsz, két elsődlegesen fontos dolog van, amire figyelned kell: mi a forma és honnan jön a fény? Ezek határozzák majd meg, hogyan árnyékold a rajzodat. Erről mesél neked Andi a Drapéria Rajz Online Tanfolyamban az alábbi videóban.

Miért fontos az árnyékolása?

Az árnyékolás azért fontos, mert ez hozza létre azt az optikai hatást, ami azt az érzetet kelti a nézőben, hogy a világosabb részek kiemelkednek (előrébb és közelebb vannak), a sötétebbek pedig besüllyednek (hátrébb és mélyebben vannak). A drapériánál ezek az árnyékok a redőzeten figyelhetőek meg.

drapéria rajz

Legtöbbször nem csupán egyetlen árnyékot kell figyelemmel követned, hanem többet is. Ezért kezdetben fontos, hogy csak pár redő legyen a gyakorló rajzodon, hogy követhető legyen a számuk. Ha már gyakorlottabb vagy, akkor lehet akár nagyon gyűrött, vagy gazdagon és sok irányban redőzött a drapéria. Sőt, akár mintás is!

drapéria rajz

Drapéria rajz - Hogyan ábrázold az árnyékokat a drapérián?

A drapéria, bármilyen anyagból is legyen, minden esetben egy olyan kelme, ami redőket, hurkákat, hullámokat vet. A leggyakrabban nem szögletesen határolódik, hanem puha hajlásokkal. Az árnyékolásnál is ezt kell követned.

Ha ezeket a puha hajlásokat, gömbölyödéseket élethűen szeretnéd ábrázolni, van rá egy remek rajzos trükk: a tónusskála.

Drapéria rajz TIPP:

“Ahogy a neve is mutatja itt nem élesen, kontrasztosan válnak el a tónusok, hanem szép lépcsőzetesen, átmenetesen alakul a sötétből a világosabb felé. Így kell majd őket ábrázolnod a rajzlapodon is.”

Láthatod, hogy ez a téma kellőképpen összetett ahhoz, hogy alapos megfigyeléseket végezhess rajta, és fejleszd általa a rajztudásodat. Ezen kívül számtalan lehetőség nyílik az alkotás során, hogy kreatívan felhasználd, amit általa tanulhatsz!

drapéria rajz

Tudj meg többet az alábbi videóból

nap
óra
perc
másodperc

NE MENJ EL ÜRES KÉZZEL!

Akár 4 online tanfolyamra is regisztrálhatsz most 100% ingyen!

Válassz a tanfolyam képére kattintva!