Barion Pixel

Több van benned

DRAPÉRIA RAJZ (1)

Drapéria rajz

Drapéria rajz - a rajztanulás alapja

A drapéria rajz a klasszikus rajztanulás egyik alaptémája. Képzőművészeti iskolákban nincs is felvételi nélküle. Talán az lehet az oka, hogy  később nélkülözhetetlen kiegészítője például a csendélet ábrázolásoknak.

De ugyanígy feltűnhet egy kép hátterében egy szépen komponált függöny, vagy akár emberábrázolásoknál a modell ruhája, mely lágy redőkben omlik alá. Ezek valójában mind-mind drapéria rajzból alakulnak ilyen széppé.

Cézanne: Csendélet almákkal c. festménye

Munkácsy Mihály: Szalonbelső c. festménye

Drapéria rajz – mire kell figyelned rajzolás közben?

Amikor rajzolsz, két elsődlegesen fontos dolog van, amire figyelned kell: mi a forma és honnan jön a fény? Ezek határozzák majd meg, hogyan árnyékold a rajzodat. Erről mesél neked Andi a Drapéria Rajz Online Tanfolyamban az alábbi videóban.

Miért fontos az árnyékolása?

Az árnyékolás azért fontos, mert ez hozza létre azt az optikai hatást, ami azt az érzetet kelti a nézőben, hogy a világosabb részek kiemelkednek (előrébb és közelebb vannak), a sötétebbek pedig besüllyednek (hátrébb és mélyebben vannak). A drapériánál ezek az árnyékok a redőzeten figyelhetőek meg.

drapéria rajz

Legtöbbször nem csupán egyetlen árnyékot kell figyelemmel követned, hanem többet is. Ezért kezdetben fontos, hogy csak pár redő legyen a gyakorló rajzodon, hogy követhető legyen a számuk. Ha már gyakorlottabb vagy, akkor lehet akár nagyon gyűrött, vagy gazdagon és sok irányban redőzött a drapéria. Sőt, akár mintás is!

drapéria rajz

Drapéria rajz - Hogyan ábrázold az árnyékokat a drapérián?

A drapéria, bármilyen anyagból is legyen, minden esetben egy olyan kelme, ami redőket, hurkákat, hullámokat vet. A leggyakrabban nem szögletesen határolódik, hanem puha hajlásokkal. Az árnyékolásnál is ezt kell követned.

Ha ezeket a puha hajlásokat, gömbölyödéseket élethűen szeretnéd ábrázolni, van rá egy remek rajzos trükk: a tónusskála.

Drapéria rajz TIPP:

“Ahogy a neve is mutatja itt nem élesen, kontrasztosan válnak el a tónusok, hanem szép lépcsőzetesen, átmenetesen alakul a sötétből a világosabb felé. Így kell majd őket ábrázolnod a rajzlapodon is.”

Láthatod, hogy ez a téma kellőképpen összetett ahhoz, hogy alapos megfigyeléseket végezhess rajta, és fejleszd általa a rajztudásodat. Ezen kívül számtalan lehetőség nyílik az alkotás során, hogy kreatívan felhasználd, amit általa tanulhatsz!

drapéria rajz

Tudj meg többet az alábbi videóból