Barion Pixel

A haj rajzolás a portré készítés legnehezebb része.

Mostantól nincs több elrontott portré, nincs több elrontott haj!

Fedezd fel a hajrajzolás titkait, alkoss élethű hajkoronákat, amik megelevenítik portréidat!

Ezen az online tanfolyamon:

 • megismerkedhetsz a haj rajzolás alapjaival, különleges technikákkal, és
 • megtanulhatsz élethű grafitos és színes haj alkotásokat készíteni,
 • mindezt otthonod kényelméből,
 • saját tempódban.

Az Online Haj rajzolás workshop két részből áll. A két rész akár külön-külön is megvásárolható. Azonban a második rész elvégzéséhez szükséges az első rész – azaz a grafitos online, vagy grafitos élő haj rajzolás tanfolyam elvégzése-, annak érdekében, hogy a második részt – a színes haj rajzolást sikerrel tudd alkalmazni.

Lépésről-lépésre vezetünk végig a pasztell rajzolás folyamatán, az alapoktól kezdve a fejlettebb technikákig.

Megismerkedhetsz azokkal az eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a látványos pasztell rajzok elkészítéséhez.

Elsajátíthatsz számos technikát, amelyekkel különleges hatásokat érhetsz el rajzaiddal.

Közösen elkészítünk három különböző művet, így a tanfolyam végére már magabiztosan alkalmazhatod az újonnan tanult technikákat.

A videók és a lépésről-lépésre haladás mellett, számos gyakorlati feladat segít begyakorolni és elmélyíteni az ismereteidet.

Megosztunk veled egy exkluzív mérési technikát, amely forradalmasítani fogja a rajzolási stílusodat és gyorsabbá, precízebbé teszi a munkádat.

Legyen szó hobbiról, szenvedélyről, vagy csak a kreativitásod újraélesztéséről, ez a tanfolyam tökéletes választás. Nem csak új készségeket sajátíthatsz el, hanem egy új látásmódot is kaphatsz, ami megmutatja, hogyan hozhatsz létre varázslatos alkotásokat a pasztellekkel.

Csatlakozz hozzánk most, és lépj be ebbe az inspiráló művészeti kalandba!

Meglátod, hogy a pasztell ceruzával való rajzolás nem csak művészet, hanem meditáció és önkifejezés is lehet. Fedezd fel a lehetőségeket, és hozd ki a legtöbbet a kreativitásodból velünk!

nap
óra
perc
mp
Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Több van benned

A portré rajzolás 4. trükkje: A szem

A portré egyik legfontosabb eleme a szem. A szem rajzolásnál pedig nagyon fontos, hogy már a körvonalak is tökéletesen pontosan legyenek felrajzolva. Ha egy kicsit is elcsúszik, akkor az más karaktert ad az arcnak.

A másik fontos dolog, hogy ne a már megtanult sablon szemet rajzoljuk fel a portrénkra, hanem tényleg azt, amit valójában látunk.

Nézzük most ezeket részletezve!

szem rajzolás

A tökéletes szem rajz, a portré kulcsfontosságú eleme, hiszen ha a tekintet élettelen, akkor rajzunk is azzá válik, hiába van minden más a helyén. Érdemes tehát jól és részletesen kidolgozni. Nézzük is meg, mire kell oda figyelni, milyen buktatókkal találkozhatok szemrajzoláskor.

Szem rajz – Mi a legfontosabb?

A szem rajz megfigyelésen alapuljon! Valóban olyan szemet rajzolj, amit látsz, NE egy megtanult sablon szemet!

Tehát már a szem rajzolásánál eldől, hogy a végeredmény hasonlatos lesz-e az eredeti archoz, hiszen a tekintet meghatározó eleme az arcnak, erre helyezzük legelőször a figyelmünket.

Sokan kérdezitek is egy-egy portré végeztével, hogy miért nem hasonlít az eredetihez? Ilyenkor érdemes körültekintően megvizsgálni a szemet, hogy valóban azt rajzoltad-e amit látsz! Illetve természetesen a portré többi részét is alaposan át kell nézni. Néha csak a tónusok nem megfelelő felvitelén múlik, hogy nem hasonlít.

Ezért elengedhetetlen egyfajta elemező látásmód, amivel tökéletesen megfigyelhetsz minden apró kis részletet, ami a rajzoláshoz szükséges!

jobb agyféltekés rajztanfolyam

Jobb agyféltekés rajztanfolyamon elsajátítasz egy ÚJ látásmódot, ami segít abban, hogy valóban a valóság köszönjön vissza a rajzlapról! Számos technikát tanítunk, ami segítségedre lesz egy elemző látásmód kialakításában.

“Sose gondoltam volna, hogy ez a rajztanfolyam meg fogja változtatni nemcsak a rajzolási tehetségemet, hanem az életben való látásomat is. Örülök annak is, hogy kaptam egyfajta látásmód cserét és hogy fejlesztettem magamat. Az elején azt mondtam a célomnak, hogy a saját horizontomat akarom szélesíteni, és ez meg is történt. Köszönöm nektek, és további szép eredményeket!”

H. Zsuzsanna,

A jó szem rajz első lépése >> Figyeld meg!

A szem rajz első lépéseként jól nézd meg milyen is egy szem közelről.

A középső fekete kis terület, a pupilla, melynek területe kisebbé válhat, ha a fény eléri.

A pupillát körülvevő terület, az írisz. Az élethű, csillogó szem rajz az írisz pontos ábrázolásánál kezdődik. Figyeld meg, hogy az írisz nem homogén felület. Gyönyörű mintázata, fényei és árnyékai vannak! Ezek ábrázolásával lesz a szem élő.

 

szem rajz

Amit még szintén érdemes megfigyelni, az a szemben lévő csillanás, ami nagyon sokféle formát felvehet a fényforrástól függően. Ennek nagysága és az írisztől való távolsága, attól is függ, hogy valaki belső térben van, vagy a szabadban.

Szem rajz – Hogyan csináld?

Mi legyen az első lépés, mivel kezd? Természetesen a körvonalak megrajzolásával.

A szem rajzolásnál kiemelkedően fontos, hogy már a körvonalak is tökéletesen pontosan legyenek felrajzolva. Ha egy kicsit is elcsúszik, akkor más karaktert kölcsönöz az arcnak.

szem rajzZ. Éva szem rajz – gyakorlás

KÖRVONALAK

Amennyiben ez az alap valóban pontos, akkor jó esélyed van rá, hogy a szem rajzod jól sikerül! Kezd a szem formájával, pontosan figyeld meg milyen az íve!

TIPP!

Érdemes nem a szivárványhártya alakjára tenned a figyelmed, hanem a szemfehérje formájára – a szivárványhártya és a szemhéj által bezárt területre, mert így sokkal pontosabban le tudod rajzolni, amit látsz.

Rajzold meg a szemhéj vonalát is! Itt is figyelj, hiszen ez is mindenkinél más, van akinek nem is látszódik a szemhéja!

ÍRISZ

Jöhet maga az írisz. Pontosan rajzold meg a formáját! Figyeld meg a kerekségét, vagy hogy mennyire kapcsolódik a felső szemhéjhoz. Nézd meg mennyit takar ki belőle. Leér-e az írisz az alsó szemhéjig vagy sem!? Rajzold be az íriszbe a tükröződések formájátmár előre!

TIPP

Gyakori hiba szokott lenni, hogy a szivárványhártyát kerek “labdaként” ábrázoljuk, azonban ha megfigyeled, akkor a felső szemhéj levág egy szeletet a teljes körből, így az nem látszik egésznek! Egész körnek csak akkor látszik, ha az illető nagyon megijedt valamitől. Ha normálisan nézünk, akkor a felső szemhéj letakar egy részt belőle. Nézd csak meg a saját szemed a tükörben.

PUPILLA

Rajzold meg a pupilla körvonalát is! Amennyiben a pupillához is kapcsolódik tükröződés, annak is rajzold meg előre a körvonalát!

Ne feledd! A csillogás – az életteli tekintet fontos eleme!

Tehát a tükröződéseket már az elején érdemes berajzolni, azaz kihagyni ezeket a részeket. Azonban figyelj rá, hogy ezek meg is maradjanak!

TIPP

A csillanás körvonalát csak nagyon halványra rajzold meg, hogy a csillanás és a szivárványhártya között ne legyen látható a körvonal, mert ettől mesefigurássá, kevésbé élethűvé válik a rajzod.  A lenti képen megfigyelheted ennek helyes alkalmazását.

szem rajzZ. Éva szem rajz – gyakorlás

AMI A KÖRVONALAK UTÁN VAN…

Ezután kezd el kitölteni a pupilát és az íriszt rétegről rétegre világostól, az egyre sötétebb tónusok felé haladva, alaposan megfigyelve a legapróbb részleteket is!

TIPP:

Használj minél nagyobb tónuskülönbséget rajzodnál, így sokkal élethűbbé, látványosabbá teheted. Pl. pupilla, szempilla legyen nagyon sötét, csillanás “hófehér”, stb. Végzőseink már pontosan tudják ennek fontosságát, technikáját és szuperül alkalmazzák! Fényeket, világos részeket a gyurma radír használatával, visszaradírozással is képezhetsz!

A rétegezést addig folytasd, amíg a kívánt árnyalatot el nem éred! Ez nagyon fontos! Ne állj meg egy látszólag sötét tónusnál, hanem vidd fel PONTOSAN azt a tónust, amit a fényképen látsz!

TIPP:

Figyelem! A még nem árnyékolt részletek fehérsége optikailag elviheti a tónusok arányát egy világosabb tartományba. Ne hagyd magad megtéveszteni és ügyelj a tónusok pontosságára!!! Ebben segíthet, ha a fényképet – amiről rajzolsz – és a rajzodat időről-időre összefotózod a telefonoddal. “Sajnos” a telefon nagyon őszinte és megmutatja, hogy ha nem a megfelelő tónusokat tetted fel!

Figyeld meg a szem legapróbb részleteit >> látni fogod, hogy finom színátmenetek vannak benne, amit papírceruza használatával, finoman eldolgozhatsz!

Papíreruza, satírceruza, papírrúd – grafit, szén, pasztell eldolgozására, árnyalatok finom összemosásra, színátmenet készítésére alkalmas eszköz, amelynek használatával a Jobb agyféltekés rajztanfolyamon ismerkedhetsz meg alaposan.

Az íriszben futó mintázatot húzd meg sötétebb, erősebb vonalakkal, amennyiben a fotó úgy kívánja, azonban vannak olyan íriszek, ahol ez nem jellemző. Tehát ismét nagyon fontos a megfigyelés! Hogy azt lásd és rajzold, ami valóban ott van előtted. Ennek képességét a Jobb agyféltekés rajztanfolyamon sajátítjuk el.

Különös figyelmet kell fordítani az írisz szélére – ha megfigyeled, erősebbsötétebb a körvonala. Ezt te is emeld ki, egy puhább ceruza segítségével. Még nagyobb hangsúlyt kap az írisz, ha a gyurmaradírral kiemeled az írisz körülötti külső részt.

szem rajz

Ha igazán realisztikus szem rajz a célod, akkor jól figyeld meg a szemfehérjét is, hiszen azon sokszor halvány vagy erősebb erek is futnak és az bizony valójában nem fehér, ha alaposan megnézed! Ezt is megjelenítheted, persze nem kötelező, ez inkább már stílus kérdése.

Ezután jöhet a szemhéjak által vetett árnyékok ábrázolása, a szemhéj árnyékolása. A szemzug kidolgozása, ami szintén sötétebb, árnyékosabb rész.

Végül a szempillák felrajzolása, ami szintén nem egyszerű feladat. Ezeknek az apró szálaknak is megvan a maguk rajzolási trükkje!

Szempilla – nem csak egyenes vonalak

A szempillákat igazán hegyes ceruza vagy vékony rotring ceruza segítségével tudod könnyen megrajzolni.

Ezekre mindenképp figyelj!

 • Tényleg nagyon vékony vonalakat kell húznod!
 • A szempillák végén kapd fel a ceruzád, így a vonalak elvékonyodnak!
 • A szempillák nem egyenesek, hanem görbék!
 • A pillákat a tőtől húzd kifele.
 • A szempillák különböző hosszúságúak, szabálytalanok. Vannak vékony és vastagabb szálak, ezt te is próbáld leutánozni, ne egyforma pillákat húzz! A mozdulataid legyenek könnyedek!
 • Szabálytalanul rendeződnek csoportokba és fedik egymást >> a szempillákat, több körben, rétegről rétegre rajzold meg.
 • A realisztikus hatás érdekében, itt is használhatsz összemosást, a fokozatos színátmenet kialakításához. Ugyanis a töveknél erősebb a pillák végénél világosabb árnyalatokat kell használni.szem rajz

Szem rajz fejlődése > Jobb agyféltekés rajzolással

Mivel a szem rajz meghatározó eleme a portrénak, a Jobb agyféltekés rajztanfolyam 2. napján különös figyelmet fordítunk rá!

Nézzétek, micsoda fejlődésen mennek át Végzőseink szem rajzai, a Jobb agyféltekés rajzolás segítségével már a 2 nap végére!

szem rajz

jobb agyféltekés rajzolás

Szeretnél rajzolni, de nem tudod hogyan kezdj neki?

Ismerd meg, a rajzolás legegyszerűbb módját! Sajátíts el Te is egy új látásmódot, növeld önbizalmad, kreativitásod >> a Jobb agyféltekés rajzolással!

Tudd meg, az élethű portré TITKAIT! >> 3 nap alatt!

“Gyerekkorom óta szerettem volna rajzolni (szépen és élethűen), de nem volt meg a technikám hozzá, így egy idő után abbahagytam. Most 30 év után megszereztem a hiányzó adatokat és hihetetlen örömöt érzek, hogy végre annyi év után TUDOK rajzolni! Alig várom, hogy szabadidőmben kamatoztathassam a tudást és lerajzoljam az egész családot! 🙂 …és várom, hogy többet megtanuljak! Jöhet a következő tanfolyam!”

jobb agyféltekés rajztanfolyamra jelentkezés

nap
óra
perc
másodperc