Barion Pixel

Több van benned

végh zita tollrajz tigris

Tollrajz újratöltve – profit kérdeztem a titkokról :)

Egyszer már írtam Neked a tollrajz mibenlétéről, de úgy éreztem, nem merítettük ki teljesen a ezt a dolgot az első részben. Én pedig nem szeretek félmunkát végezni. Ezért kerestem valakit, akinek a munkái lenyűgöznek és kifaggattam a titkokról.

Egy kedves művésznővel, Végh Zitával készítettem interjút, aki örömmel osztja meg veletek tapasztalatait a tollal való rajzolás témájában.

Fogadjátok szeretettel és tanuljatok tőle;)

Mesélnél egy kicsit magadról, hogyan kerültél közel a képzőművészethez?

Rajzolás vágyam már pelenkás koromban megvolt az ágyam mellett felejtett ceruzával kezdődött, amit boldogan ki is próbáltam a falon. Szüleim elmondása szerint. Persze nem arattam sikert. Mindig is szerettem megfigyelni a világot és ami tetszett, azt megrajzolni. Ezek többnyire állatok voltak.

kutya rajz

Miért a tollal való rajzolásnál kötöttél ki?

Őszintén szólva a ceruzarajzaimmal soha nem voltam és vagyok megelégedve, mert sosem elég fekete a fekete. Mivel többnyire állatokat rajzolok, azokat mikor ceruzával, vagyis mechanikus ceruzával dolgoztam ki nem bírtam elég kontrasztosra dolgozni. Mert a Rotringhoz 2B puhaságú belet kaptam csak, az meg nem olyan sötét. Így jött az, hogy mivel a mechanikus ceruza és a toll sokban nem különbözik -annyi hogy az utóbbit nem lehet radírozni-, áttértem inkább rá.

kutya rajz Végh Zita

Mióta vagy szerelmese a tollrajznak és milyen témában alkotsz legszívesebben?

2013 óta rajzolok szinte csak tollal. Téma az legtöbbször állat, azon belül is kutya, de kezdek megbarátkozni az emberekkel is. De persze ha időm engedi, bármilyen témában szívesen kísérletezem.

Milyen tollat használsz az alkotáshoz, kezdőknek mit ajánlasz? Kell valami “ultraprofi” tollkészlet vagy elég egy mezei 100 Ft-os toll is?

Bármelyik toll jó, itt nem számít a márka. Nem olyan, mint mondjuk a színes ceruza hogy annál a gyerekeknek készült olcsó „nevesincs”, silány minőség. A toll az fog rendesen, azonban célszerű többfélét venni, mert amennyi márka, annyiféle színskála, ami tónusozásnál nagyon előnyös.

tollrajz Angelina jolie

Milyen más eszközök kellenek hozzá?

A többi eszköznél sem bonyolítom túl a dolgot, ott is a legegyszerűbbeket használom. Például papírnál a Dipát, ceruzánál is jó az olcsó, mert a vázlatot szeretem a lehető leghalványabban felvinni és az olcsó ceruzáknál a legfőbb gond –ha fekete-fehérben dolgozunk-, hogy halványak.

Mi az, amiben nehezebb a tollal rajzolás, mint a grafittal?

Nem sokkal nehezebb, inkább türelempróba. No, meg persze hogy nem lehet kiradírozni.

csimpánz toll rajz Végh Zita

Mire kell nagyon odafigyelni, ami általában gondot szokott okozni a kezdőknek?

Folyik a toll, folyamatosan törölni kell, mert ha egy emberi bőrt tónusozol éppen és az arc közepén egy tintapaca lesz, az egész addigi munkát elrontja. Kukába kerül. De egy idő után megszokod a folyamatos törlést.

TIPP: Ha tollal rajzolásra adod a fejed, akkor a rajz közben tarts a kezed alatt egy zsebkendőt. Így pár húzás után letörölheted a felesleges tintát a toll végéről.

Angelina Jolie Végh Zita ballpoint pen drawing

A másik, mivel nem lehet radírozni, a vázlatot a lehető legtökéletesebbre kell rajzolni. Annyi órát szán rá az ember, amíg nem látja, hogy jó a vázlat. Igazából nekem a legnagyobb mumus a vázlat. Ez a művelet az, amit nem szeretek annyira, de enélkül nem lehet belevágni a rajzolásba, így muszáj elkészíteni.

Hol lehet megnézni a munkáidat? Megrendelésre is készítesz képeket?

Honlapom nincs, de van Facebook oldalam és blogom is.
Szoktam megrendelésre is dolgozni, így bátran keressetek:)
kutyarajzok@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni.

Köszönöm Zita, hogy időt szántál rám és lelkes kis művész csapatunkra és felfedtél néhány hasznos tippet.

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

INGYENES Online rajztanfolyam!

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!