Barion Pixel

Több van benned

pingvin rajz_k

Pingvin rajz – egy vidám frakkos úr, vagy mégsem?

…. és az ő kedves családja, mert a pingvin rajz ezt a vidám kinézetű, köpcös madarat nem csak a pincér jellegű, fekete frakkos fickóként ábrázolhatja.

Néhány egyszerű rajzon keresztül megnézzük most, milyen az élet pingvinéknél. Mese közben, a gyerkőccel együtt, pedig meg is rajzolhatjátok őket.

Az első három néhány vonallal ábrázolható. Az utolsó azonban tartogat meglepetéseket és kihívásokat.

Pingvin rajz – apa, a megfigyelő

Ha választani kéne, őt nevezném ki papának. Messze tekint a távolba, vigyázón kémleli a horizontot, kíváncsian szemlélődik. Hiszen az ő dolga, hogy vigyázzon a családra.

Elkészítése egyszerű. Ha jól megnézitek a rajzot, próbálja a gyermeked felfedezni benne, milyen elemekből épül fel? Mire hasonlítanak a vonalak, amivel megrajzoltam? Ha ezeket leutánozod, nagyon rendes kis pingvin lesz belőle.

Az se baj, ha nem teljesen ugyanilyen. Legyen a gyerkőc bátran kreatív! Használja a rajzot inspirációnak, s alakítsa ki a maga különbejáratú pingvin rajzát.

 1. Ha jól megnézitek, a feje és a bal szárnya, meg a csőre és a pocakja mindkét oldala, egy-egy torzított hármasra hasonlít. A feje és a bal szárnya még tükörbe is van fordítva. Ezt nem lesz túl nehéz odakanyarítani.
 2. A jobb oldalra húzzon a gyerek még egy vonalat, ami követi a pocak ívét.
 3. A lábai, két-két ovális, jobbra-balra, melyek csak a testnél érnek hozzá.
 4. Egy pötty a szeme, és már kész is.

Pingvin rajz – a mérges szomszéd

Épp ajtót nyitott, és megzavartad valamiben. Ugye, pont így nézhet ki ez pingvinéknél?

Ezt a kis zsémbest igazán egyszerű lesz lerajzolnotok.

 1. A kerek pocakjával kezdje a gyerek.
 2. Ennek a tetejére és nagyobb félkör kerül, és a pocak kör körül, a két oldalon ívelve a vonalat, máris kész a teste. Menet közben egy kis szárnyat is odabiggyeszthet.
 3. Nézzétek csak! Olyan a szeme, meg a csőre, mintha a vonal mentén egy szív alak elvágódott volna.
 4. A beszédes tekintet a zordonan összevont két szemből sugárzik. Ne színezze be az egészet. Ha hagy benne két fénycsillanást, még kifejezőbbé teheti.

Pingvin rajz – fellépés előtt

Kétség kívül ő az iskolás pingvinünk. Pont úgy néz ki, mintha éppen a színpadra kellene fellépnie szavalni, és még előtte megkérdezi a szüleitől: Jól nézek ki?

Igen, szerintem nagyon jól néz! Rajzoljuk is meg gyorsan! Megint a formákat próbáljátok felfedezni benne. Az első látásra kiderül, hogy sok lesz benne az ovális.

 1. A feje, a benne lévő nagy szeme, a pupillája, mind-mind oválisokból állnak. A csőrével kicsit ügyeskedni kell, pláne, hogy nyitott.
 2. A pocakja, a teste nagy részének alapja is egy ovális lesz. Érdemes akár ezt ceruzával is előrajzolni, és ha a kis frakk rákerül, akkor áthúzni a filctollal.
 3. A kabátkája kívánja a gyerektől a legnagyobb figyelmet ennél a rajznál. De ez sem túl bonyolult. Az oválist egy kicsit el kell lapítani a nyaka alatt. A két szárnya és a frakk vége tulajdonképpen ugyanaz a forma. Még a szájára is hasonlít. Íves tölcséralakzatok.
 4. Két lábacska következik, hogy fel tudjon lépni a színpadra, és készen is van.

Pingvin rajz – anya ölében

A legjobb hely a világon. Ez a rajz más, mint az eddigiek. Első látásra bonyolultabb, de lerajzoltam nektek a fázisokat, hogy könnyen tudjátok követni.

A formák, amiből felépül a rajz, igazán egyszerűek, csak az arányokra kell majd figyelni, hogy minden szépen elférjen rajta.

 1. Rajzoljon két  oválist. Egy nagyobbat és az aljába egy kisebbet. Ezek lesznek a pingvinmama és a kispingvin testének körvonalai.
 2. Most egy kicsit beljebb, mindegyikbe rajzoljon egy kisebb oválist. A nagyobbnál, ha akarja, izgalmasabbá teheti egy kis hullámvonallal a fejtetőnél.
 3. Megint oválisok következnek. A szemek! A mamáé lefelé néz, a gyerekre. A kispingviné pedig felfelé, a mamájára.
 4. A szájak, vagyis a csőrök következnek. Hiszen a pingvin madár!
  Érdemes jól megfigyelni a gyerkőcnek, hogy a pingvinmama szája felül egy ívelt vonal, és alul háromszög alakú. A kispingviné pedig épp fordítva. Alul ívelt vonal, és felfelé háromszög.
  A mama csőrébe egy vonalat húzhat középen, mintha mosolyogna büszkén.
 5. Utolsóként a szárnyak és az úszóhártyás lábak következnek. A szárnyak most is fordított irányban állnak. A mamáé lefelé, ölelőn a kispingvin felé. A pingvinkölyök pedig az anyja felé emeli a két szárnyacskáját.
  A lábak már egymás mellett állnak. A mamáé nagyobb, a kispingviné kisebb.
 6. Végül érdemes kiszínezni, hogy még kedvesebb legyen.

 

Hogy tetszettek a rajzok?

A rajzolás nemcsak a legjobb unaloműző elfoglaltság, de  a legjobb fejlesztő gyakorlat is gyerekeknek. Nem csupán a finommotorikus képességeket, de a figyelmet, a kreativitást és az önbizalmat is képes fejleszteni.

Szeretnéd, ha a gyermeked még gazdagabb lenne ezekben a képességekben?

Próbáljátok ki az online tanulást!
És madarak helyett, rajzoljatok tigrist!
Most akcióban!

Katt, és rendeld meg!