Barion Pixel

Több van benned

papírceruza_kk

Papírceruza – No.1. az árnyékolásban

Papírceruza – különleges rajzeszköz. Az árnyékolásban pedig egyszerűen nélkülözhetetlen. Gyönyörű, homogén felületet varázsol a papírra, amit talán semmilyen más eszközzel nem lehet létrehozni.

Papírceruza – mi is ez voltaképpen?

Egy rudacska formájú eszköz, aminek a két vége ceruzahegy formájúra van alakítva. Talán ezért is nevezik papírceruzának. De szokták satírrúdnak, vagy papírrúdnak is hívni.

Nagyon vékony papírcsíkokból hengerelik szorosan egybe, hogy stabil fogása legyen. Hegyezni nem szabad, hiszen a körkörös tekergetés, könnyen szétforgácsolja. Ha nagyon elkopna a használat során, inkább sniccerrel, vagy smirglivel érdemes kihegyezni.

Papírceruza – milyen helyeken használhatod a rajzodon?

Papírceruzából többféle méret kapható. Van egészen vastag, közepes, és kecses vékony is. Nem árt, ha beszerzel mindegyikből egyet-egyet.

A vastagabbat használhatod nagyobb, szélesebb helyeken. A legvékonyabbal viszont olyan helyekre is be tudsz majd nyúlni, mint a szem belső csücske, vagy más hasonló ici-pici terület.

Még több tippet szeretné?

Íratkozz fel Ingyenes Online Tanfolyamunkra!

    •  

Papírceruza – miért lesz szebb tőle a rajzod?

Azért, mert olyan finom, homogén felületeket tudsz vele létrehozni, amit a grafitos ceruzával nem. Sokkal egyneműbb, lágyabb nyomot hagy a rajzlapon, hiszen a papír, amivel rajzolsz, sokkal puhább eszköz, mint a ceruza grafitja.
Gyönyörű tónusos átmeneteket lehet vele létrehozni, amitől igazán élővé, gömbölyűvé, plasztikussá válik majd a rajzod.

Papírceruza – hogyan lehet rajzolni vele?

Rajzolni ugyanúgy lehet vele, akár a ceruzával. Csak előbb grafitot kell tenni rá, hiszen az nincs benne. Erre többféle módszer is kínálkozik.

  1. A rajzlapodra előzőleg rásatírozott grafitot szét tudod kenni vele.
  2. Grafit-, szén-, vagy pasztellpornál is nagyszerűen használható.
  3. Ha egy külön lapra nagyon puha grafitceruzával jó sötétet odasatírozol, akkor abba finoman beledörzsölve kellő mennyiségű grafitot tudsz felvenni rá.

TIPP! Ha úgy érzed rajzolás közben, hogy kezd „kifogyni” a grafit a papírceruzából, ne kezd el rányomni jobban a papírra! Ha nagyon erősen nyomod, még roncsolhatod is a papírt. Azért nem fog ilyenkor, mert elfogyott róla a grafit. Csupán ezt kell újra, meg újra pótolnod rajzolás közben.

Ebben a videóban megnézheted az alapvető papírceruzás trükköket és egyéb fortélyokat, amivel a rajzodat evvel a nagyon hatékony eszközzel még szebbé tudod tenni.

Tetszettek neked is a látott trükkök?

Szeretnél még többet megtudni a papírceruza használatáról?

Gyere el Jobb Agyféltekés Rajztanfolyamunkra,
és nemcsak megtanítjuk neked ezeket,
hanem meg is ajándékozunk téged evvel a varázslatos eszközzel!