Barion Pixel

Több van benned

koncentráció fejlesztése_k

Koncentráció fejlesztése – vidám gyakorlatok a családnak

A koncentráció fejlesztése igazi kihívássá vált mai világunkban. Divat, de gyakran kényszer is a multitasking, amikor egyszerre két, vagy több dolgot csinálsz és megosztod közöttük a figyelmedet. Kellő rászánt idő és koncentráció hiányában sokkal felszínesebben foglalkozunk a dolgainkkal, ezáltal pedig éppen hogy nem gazdagabb, hanem sokkal felszínesebb, silányabb életet élünk.

Pedig az elmélyülés, az odaadó figyelem és koncentráció hozná meg az igazi alkotó minőségeket.

Mutatok neked néhány játékos gyakorlatot, amivel nemcsak a magad, hanem a gyerkőcöd figyelmét is le tudod kötni, sőt, akkor a legjobb, ha az egész család együtt játssza.

Ezek a gyakorlatok azért sikeresek a koncentráció fejlesztésében, mert vidámak, motiválnak, sikert és eredményt hoznak, miközben megtanítanak egy csomó alapvető dologra, ami nélkülözhetetlen a fókuszált megfigyeléshez.

Koncentráció fejlesztése – mit játsszunk ma?

A gyerekek imádnak játszani, ez a lételemük. És ha a játékokba feladatokat is csempészünk, észrevétlenül tudjuk fejleszteni őket.

 1. Ki lát először….?
  Szemüveges férfit? Piros ruhás embert? Kistestű kutyát? Testvérpárt?
  Bármit kitalálhattok a figyelem fókuszálására. Ez a játék ráadásul a közlekedés unalmas idejét is szórakoztatóvá tudja tenni.

 • Ország-város
  Biztosan te is játszottál ilyet gyerekkorodban. Ugyanavval a betűvel kell mondani ország, város, fiú, lány, híres ember, állat, virág, épület, utca, stb. neveket… Jól megmozgatja a memóriádat és sok mindent tanulhat a gyereked eközben. Ezt még mindig lehet utazás közben játszani.

 

 • Cselekvés-memóriajáték
  Mindenféle memóriajáték segít a koncentráció fejlesztésében. Ám a gyerekek szeretnek mozogni is hozzá. Ebben lesz segítségünkre ez a vicces gyakorlat.
  Többen kell játszani. Mindenki mutat egy rövid cselekvést. Pl. Az első: kettőt tapsol. A következő: dobbant egyet. A harmadik: megpördül maga körül.
  A játék lényege, hogy minden következő játékosnak végig kell mutatnia az előző cselekvéssorozatot, csak utána teheti hozzá a magáét. Aki hibázik, zálogot ad!

 

 • Keresd meg a különbségeket!
  Én imádtam ezt játszani gyerekkoromban! Van két, látszólag teljesen egyforma kép. Mégis elrejtettek rajta 3-4, vagy több aprócska különbséget. Pl. nem három gomb van a kabáton, csak kettő. Nem piros a nyakkendője, hanem kék, stb.
  Míg módszeresen végigmustráljátok a két képet, a koncentrált figyelem mindvégig jelen van. Különben nem látjátok meg a különbséget.

 

Koncentráció fejlesztése – mit tanulunk meg játék közben?

A koncentrálás aranyszabályait! Mik is ezek?

 1. Állíts fel prioritásokat!
  Gyakran riasztóan nagynak tűnik egy feladathalmaz. De ha lebontod kisebb részfeladatokra, akkor szép módszeresen, sorban, rá tudod szánni a teljes figyelmedet.

 

 • Egyszerre csak egyet!
  Agyunk sokkal kevésbé fárad el, ha huzamosabb ideig egy dologra figyel, és csak utána ugrik át a másikra. A figyelem így nem aprózódik el, nem szóródik szét.
 • Motiváld magad!
  Hiába csinálsz egyvalamit, ha az nem érdekel. A figyelmed úgy otthagy, mint a sicc! Sokkal érdekesebb lesz számára bármi, amit vonzóbbnak talál annál, amivel épp foglalkozol. Keresd meg mindenben azt, amit szépnek, örömtelinek érzel, és kezdd avval a munkát. A kezdeti sikerélmény elég muníció lesz ahhoz, hogy a többit is el tudd végezni.
 • Pozitív visszajelzés
  A sikerélmény mindig előrevisz, motivál és legyőzhetetlenné tesz. Az elsődleges siker pedig mindig akkor jelenik meg, ha valamit nem csupán elkezdesz, hanem végigviszel és be is fejezel. Ez önbizalmat ad! Úgy érzed, hogy bármit képes vagy megtenni. A figyelem észrevétlenül odaterelődik, és azon az úton tart, ahol már megélted a sikert. Így haladhatsz egyre feljebb és feljebb az álmaid felé.

 

Koncentráció fejlesztése – Egy all in one – módszer!

Tudod-e, hogy van a koncentráció fejlesztésének egy különlegesen szép és művészi módja is?

 • aminek felnőtt és gyermek egyaránt örül,
 • aminek segítségével lépésről-lépésre tanulhatsz meg újdonságokat,
 • kíváncsian várod az újabb feladatokat és kihívásokat,
 • támogató, szeretetteli légkörben sok dicsérő szó mellett tevékenykedhetsz,
 • fantasztikus alkotásokkal hihetetlen sikereket érhetsz el,
 • miközben evvel foglalkozol, spontán kialakul és fejlődik a koncentráló képességed.

Szabad a gazda?

Igeeeeen! Ez a rajzolás!

Ha pontosan azt szeretnéd lerajzolni, amit látsz, fókuszált figyelemre lesz szükséged.

Hatékony és játékos figyelemgyakorlatokat tanulhatsz
jobb agyféltekés rajztanfolyamunkon
,
míg bevezetünk lépésről-lépésre a szép rajzolás rejtelmeibe.

 

Ráadásul mindez nem csak felnőttek számára, hanem gyerekeknek is lehetséges.

 

Ha közösen választotok időpontot, az egyik teremben te, a másikban a gyerkőcöd tanulhatja a varázslatos technikákat, amivel önfeledt pillanatokat, lenyűgöző élményeket szereztek. S mindeközben a koncentráció fejlesztését is gyakoroljátok.

 

Felkeltettük a kíváncsiságodat
egy nem mindennapi koncentrációs gyakorlat iránt?

 

Magadnak ide kattintva

gyermekednek pedig ide kattintva foglalhatsz helyet tanfolyamainkra!