Barion Pixel

Több van benned

golyóstoll_kk4

Golyóstoll – a rajzolás új dimenzióját hozza el

Golyóstoll, megszoktuk, hogy általában írunk vele. De vajon képes-e valami más funkcióra is? Képes bizony!

Egyre inkább kezd divatba jönni a golyóstollal való rajzolás.

Méghozzá nem is akármilyen minőségben! Hol van ez már ahhoz képest, mikor valamire várakozva, unalmunkban firkálgattunk vele! Valóságos művészi remekek születnek evvel ez eszközzel készítve.

Végzősünk, Oláhné Megyesi Erika alkotása

Golyóstoll – melyiket használjam?

Érdemes olyat választanod, amelyikben a golyó mérete viszonylag nagy. Minél kisebb ugyanis a golyó mérete a tollban, annál precízebben kell dolgoznod vele, hogy igazán minőségi munkát tudj végezni.

Épp ezért a hibák is jobban kijönnek egy kisebb golyó-átmérőjű tollnál. Érdemes a jól ismert „folyásra” is figyelni és időről-időre egy papírzsebkendővel megtörölgetni a golyóra rakódott felesleges tintát, hogy ne hagyjon csúnya, pöttyözős nyomokat a papíron.

Golyóstoll – miben különbözik a ceruzától?

Nem csupán formájukban és általános funkciójukban térnek el egymástól. A használhatóság és a rajztechnika egészen egyedivé teszi a golyóstollal való alkotást.

  1. Másképp tudod például felvinni a rajzlapra, hogy egyenletes felületet kapj.
  2. Ha pedig véletlenül elrontanád, nem lehet kiradírozni, mint a ceruzát. Csak egy másik satírozott réteggel tudod elfedni az esetleges hibákat.

A tollal való rajzolás ezért biztos kezet és gyakorlott vonalkázási mozdulatokat igényel. Vigasztaló lehet, hogy míg elkészül egy komolyabb rajzod, nagyjából meg is szerzed ezt a rutint.

Golyóstoll – egy speciális technika újraéledése

Elég furcsa, de a modern golyóstollas rajzolás épp egy rég elfeledett grafikai technikát élesztett újjá. Ez pedig a vonalkázás. Evvel az eszközzel ugyanis, csak igen sűrű vonalkázással tudjuk a tintát felvinni a papírra. Ha ügyesen csinálod, csodaszép, egyenletes felületet kapsz majd általa.

Több rétegben és eltérő irányokban vonalkázva pedig különféle tónusokat érhetsz el a monokróm rajzaidon. És ez még nem minden!

Golyóstoll – színesben az igazi

Ma már nem csupán a hagyományos kék, hanem ezen kívül sok egyéb színű toll is kapható az üzletekben. Ez pedig új lehetőségeket nyitott az általa való alkotásban. Nem ritkák az egészen élethű színezésű, ámulatba ejtő tollrajzok sem.

Végzősünk, Oláhné Megyesi Erika alkotása

Te is szeretnél golyóstoll rajzokat készíteni?

Tudj meg róla többet!