Barion Pixel

Több van benned

ember rajzolás

Az ember rajzolása 1. rész – 4 lépés, ami segít

Az ember rajzolása nem a legegyszerűbb feladat. Azonban ezt is meg lehet tanulni!

Az alábbi kis összefoglaló segíteni fog az ember rajzolásban akár élőből, akár fejből dolgozol.

Az ember rajzolása 1. lépés:

Arányok

Ugye, nem könnyű úgy az ember rajzolása, hogy nincs semmi támpont, csak elkezdjük innen-onnan megrajzolgatni. Nagyjából felrakjuk a vázlatot, majd elkezdjük kidolgozgatni. Aztán egy ponton észrevesszük, hogy valahol szétcsúszott a rajzunk.

Az arányok minél pontosabb betartásához egy trükköt kell ismerni. Az alapegység használatát.

Az alapegység meghatározása:
Az a kezdeti forma vagy egység, amit a rajzolandó képből választunk ki azért, hogy a rajzon a méretek aránya helyes maradjon.

Például, egy egész alak rajzolásakor érdemes a fejet kiválasztani alapegységnek. Az arcon a szem és az orr is szolgálhat alapegységként függően attól, hogy mit mérünk.

ember rajzolása - alapegység

Egy átlagos felnőtt emberi testbe 7-8-szor fér bele a fej nagysága. Így könnyű felmérni a lapon, hogy mekkora legyen a fej és rögtön megtudhatjuk azt is, hogy az egész alak mennyi helyet foglal a lapon.

TIPP: Ezt úgy kezdjük, hogy húzunk egy függőleges vonalat a lap közepén, majd erre merőlegesen “fejenként” felosztjuk a papírt. 7 vagy 8 fej nagyságot rajzolunk attól függően, hogy mekkora az alany. Erre pedig már “csupán” fel kell építenünk a testet. 🙂

ember rajzolása - csontváz

Az ember rajzolása 2. lépés:

 

Csontváz

Az első “réteg”, amit nem árt begyakorolni akkor, ha fejből dolgozunk, az a csontváz. Vagyis a legalapabb alap. Erre fog felépülni majd később a 3. lépés, az izomzat, majd végül a bőr.

Ahhoz, hogy később a mozdulatokat élethűen tudjuk visszaadni a papíron, elengedhetetlen, hogy ismerjük a csontozatot és annak mozgását.

Például, hogy épülnek egymásra a csigolyák, milyen ívű egy egészséges gerincoszlop, hol helyezkednek el a bordák, hogyan mozognak a végtagok, stb.

TIPP: Annál szebb rajzot tudsz majd készíteni, minél több irányból, pózban rajzolsz csontvázat. Ez ugyanígy igaz minden rétegre. (izomzat, vetett árnyék) Itt találsz csontvázakat a kezdetekhez

A 3. és 4. lépést olvasd el itt!

Tudj meg többet az Ember Rajzolásról!

Nézz bele most ingyen az Ember Rajzok: Tipegőtől Felnőtt Korig Online tanfolyamba: