Barion Pixel

Több van benned

akvarell papír_kk

Akvarell papír – melyiket válaszd? hogyan használd?

Akvarell papír – miben különbözik a rajzlaptól?

Akvarell papír elsősorban az akvarell festéshez szükséges. Egészen más használatnak van kitéve, mint a rajzlap. Festés közben különböző mennyiségű víz éri, amitől bizony nem ázhat el. Ezért jóval vastagabb, keményebb, súlyosabb és egészen más állagú, mint a többi papír.

Jellemző, hogy súly szerint különböztetik meg őket.
Általánosan a 200-300 grammos papírokat használhatod, de vannak ennél jóval vastagabbak is. A 300 grammos, vagy afölötti papír már jól bírja a többszöri vizezést is.

Akvarell papír – milyen fajtái vannak?

Nemcsak a súlyuk, de a felszínük is eltérő lehet. Textúrájuk a durván raszterestől az egészen simáig terjedhet. Különbözőségük a gyártási eljárásból fakad.

  • A simábbak általában melegen sajtolt papírok. Ezeket nagy nyomás alatt, hőkezeléssel gyártják.
  • A durvább felületűeket hidegen sajtolják. Alacsony nyomáson préselik és az eljárás során nem használnak hőt, így sokkal hepehupásabb a felületük.
forrás: rajzshop.hu

Akvarell papírokat kapsz

  • standard méretű tömbökben,
  • vagy különböző nagyságú ívekben. Ilyenkor te szabhatod az alkotásodhoz megfelelő nagyságúra.

Akvarell papír – egy extra tipp

A barázdált textúrájú akvarell papírok közül a simábbakat, szemfüles rajzolók szívesen használják olyan alkotásokhoz, amihez alapvetően ilyen felület előállítása szükséges. Például egy idősebb, ráncos, gyűrött arc, egy régies hatású tájkép vagy épület ábrázolás.

Akvarell papír – Hogyan használd a festéshez?

Használhatod

  1. szárazon
  2. nedvesen
  3. benedvesítés után szárítva

Festés közben tégy alá fából készült rajztáblát, vagy rétegelt lemezt. Minden esetben érdemes maszkoló szalaggal leragasztanod mind a négy oldalát.

  • Ha szárazon használod, azt jelenti, hogy miközben festesz, az akvarell papírod száraz. Csak annyi víz kerül rá, amennyit a festett helyekre az ecseteddel felviszel. Ez az eljárás kontúrosabb képek festésére alkalmas. Csak ott lesz finoman elmosódott, ahol a festék felvitele előtt, vagy utána bőven használsz még vizet. Ettől a módszertől lesz a legkevésbé hullámos festés után a papírod.

 

  • Ha nedvesen használod, azt jelenti, hogy festés előtt, az egész lapot benedvesíted. Majd lecsorgatva róla a felesleges vizet, azonnal munkához kezdesz. Ilyen alaposan benedvesített papíron gyönyörű, egymásba folyó, sejtelmes, alig kontúrozott képeket tudsz készíteni, hiszen a felvitt pigment azonnal terjedni kezd a papíron. Kiválóan alkalmas álomszerűen lágy képek alkotására. Mikor megszárad, könnyen hullámos lehet. Ha kész a mű, érdemes egy-két éjszakára 8-10 kg súlyt rátenni, amitől szépen kiegyenesedik.

  • Ha benedvesítés után szárítva használod, azt jelenti, hogy az egész lapot alaposan bevizezed, és gyors csöpögtetés után ragasztod fel a rajztábládra. Ott várod meg, míg teljesen megszárad, és csak ezután kezdesz a festéshez. Az így felfeszített papír tükörsima marad akkor is, ha jócskán és többször bevizezed festés közben. Rugalmasan visszasimul száradás után az eredeti állapotára.

Ugye, te is kedvet kaptál kipróbálni
a különböző akvarell papírokat?

Szeretnéd megtudni, mitől olyan élvezetes az alkotás rajtuk?

 

 

Próbáld ki a speciális fogásokat és tanuld meg az AKVARELL FESTÉS alapvető trükkjeit,
két napon keresztül,
AKVARELLFESTŐ TANFOLYAMUNKON!