Barion Pixel

Több van benned

akvarell

Akvarell – kezdő festők öröme

Az akvarell, egy szuper festőanyag, amit mindenképp ki kell próbálnod! Kezdő festőként, ez az egyik legjobb választás. Cikkünkből azt is megtudhatod, miért érdemes az elején az akvarellt választanod!

Mi az akvarell?

vízfestés egy fajtája. A festéket nagyon hígan viszik fel az általában előre benedvesített papírra, amelyen vagy kontúrokat töltenek ki vele vagy szabadon festenek.

Akvarell tévhitek

Az akvarell használatát régen valamiért elég sok szabályhoz kötötték, pedig ez egy igazán szabad, könnyed technika!

Sokszor találkozhatsz azzal a tévhittel, hogy ezzel az anyaggal nehéz bánni. Valóban, ha egyszer valamit elrontasz festés közben, azt nem mindig tudod kijavítani, de ez más eszközöknél, anyagoknál is előfordulhat.

akvarell

Igaz, hogy nehéz lehet az akvarellekkel kapcsolatos hibákat kijavítani, és néha készen kell állni a festék megfolyására. Ilyenkor sokszor célszerű hagyni, hogy tegye az akvarell a saját dolgát. Általában ezek a balesetek adják az akvarell kép lélegzetelállító végeredményét!

Lényeg, hogy ismerd meg ezt a festési technikát, és alakítsd ki saját módszered, így leküzdheted a kezdeti nehézségeket. Nem szabad kihagynod ezt a fantasztikus, változatos és spontán festési technikát!

Az akvarell örömei

Előnyei az olaj-, és akrilfestékkel szemben

Könnyű tisztítás

Egy kezdő festőnek is sokat számít, ha az eszközöket könnyű tisztítani. Az ecsetet akvarell festékkel lehetetlen tönkretenni. Tehát nem probléma, ha elfelejted elmosni az ecseteket, nem kell aggódnod, hogy a festék majd rászárad és aztán ki is dobhatod őket. Ugyanígy a ruhából, vagy bármi másból is könnyen kimoshatod vízzel a festéket. Valljuk be, kezdőként ez is fontos szempont, hiszen biztos lehetsz benne, az elején minden csupa festék lesz 😀

akvarell

Pazarlás kizárva

A legnagyobb előnye akkor van, ha tubusos formában használod. Ebben az esetben, ha túl sok festéket nyomtál ki, akkor sem kell aggódnod, nem ment kárba. Hagyd megszáradni a felesleges festéket és legközelebb egyszerűen csak adj hozzá vizet, és már használhatod is!

akvarell

Biztonságos használat

Az ezzel készült képek szagtalanok, és nincsenek benne durva vegyi anyagok. Nem kell hozzá oldószer, ezért ezek egészségünkre gyakorolt hatása miatt sem kell aggódni. Természetesen van néhány pigment, amire figyelni kell egészségünk érdekében (pl. Kadmium, kobalt, stb.), azonban ezek sem mérgezőek. Nem párolognak belőle káros anyagok. Bőrre vagy szembe kerülés esetén sem aggódnod a káros mellékhatások miatt.

Megfizethető felszerelés

Az akvarell festés örömei közé tartozik, hogy a kezdő festőnek nem kell óriási mennyiségű és drága felszerelést vásárolnia, az indulásnál.

Mire lesz szükséged?

  • Néhány ecset (3-4)
  • Egy szett akvarell festék
  • Akvarell papír
  • Vizesedény

akvarell

Mire NEM kell költened, ha az akvarell mellett döntesz?

Nincs szükség nagyon drága festékekre, tisztítóeszközökre, oldószerekre, vásznakra vagy más egyéb festőfelületekre.

A festéshez szükséges eszközök kiválasztásához is segítséged adunk, egy korábbi cikkünkben! >>

Egyszóval, ha szeretnéd kipróbálni a festést, ez az anyag tökéletes arra, hogy kockázat nélkül kísérletezgess. Különösebb anyagi ráfordítás nélkül kipróbálhatsz új ötleteket.

Természetesen, ahogy fejlődsz érdemesebb itt is művészi minőségű készletre váltani.

akvarell

A spontán festés eszköze

Szereted a rögtönzést? Akkor biztosan az akvarell szerelmese leszel! Ennél a technikánál néha pont a „hibázás” a lényeg, megfut a festék, talán először nem is így akartad, de aztán rájössz, így lett csodás a kép.

A lényeg, hogy ne félj, bátran használd az ecsetet!

akvarell

Az áttetszőség varázsa

Az akvarell belső ragyogása, tisztasága hiányzik a többi festési technikából. Ennek a technikának a varázsa a finom, lágy, világos, áttetsző színekben van. Ettől lesznek az így készült képek, főleg a tájképek fantasztikusan frissek, könnyedek.

Mivel ez a festék, a vízzel elegyítés miatt áttetsző, csak a világostól a sötét felé lehet vele haladni, a festés során. Ellentétben az olaj- vagy akár akrilfestékkel.

A hangsúlyos fényekhez a papír befestetlen felületét használják. Másik bevett szokás a fény érzékeltetésére, mikor a halvány színeket sötétebb színekkel veszik körül.

Az akvarell tehát ezért különleges, a papír textúrája, színe, tónusa keveredik a festék színeivel. Érdemes kipróbálni a fények és mélységek lélegzetelállító látványát, az akvarell segítségével!

Forrás >>

Ismerkedj meg az akvarell festékkel részletesebben

Részlet az ONLINE Akvarell festés tanfolyamból

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

 

—————————————————————————————————-

 

Kényelmesen az otthonodból


Azonnal alkalmazható gyakorlati TIPPek és technikák

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

    •  

 

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!