Barion Pixel

Több van benned

akvarell festék_p

Akvarell festék – melyiket? mikor? hogyan?

Az akvarell festékkel készült képek káprázatosak. Mindegyik olyan, mintha lágy dallal szólna hozzád. Hatása hasonlatos a könnyen libbenő fátylakéhoz. Köszönhető ez a különféle töménységben felvitt festéknek és magának a technikának.

Az akvarell, mint technika, bár látszólag könnyű, könnyen át is veszi az irányítást a papíron. Ha igazán szép akvarell képeket szeretnél készíteni, érdemes néhány tippet megfogadnod a festés során.

Kezdjük magával az akvarell festékkel!

Az akvarell festéket kezdetben vázlatok készítésére használták. Csak az idők során vált önálló technikává és műfajjá is.

Hétköznapian csak vízfestéknek szokták nevezni. Hiszen ezt a fajta festéket nemcsak, hogy lehet, hanem egyenesen kell is különféle mértékben vízzel hígítani. Ezek a tónusárnyalatok adják a kész alkotás frissességét, spontaneitását, dinamikus váltakozását a leheletfinom áttetszőtől az üdén ragyogó árnyalatokig.

Akvarell festék fajtái

Kapható tégelyes, kivehető szilkés (kis tálacska) vagy tubusos kiszerelésben. Minősége nem a külső megjelenésétől, hanem a benne található pigmentáltságtól függ. A magasabb pigmentszámú akvarell festékkel:

  • ragyogóbb árnyalatokat tudsz létrehozni
  • könnyebben tapad meg az erősen vizezett ecseten is
  • biztosabban tudsz precíz, finom, tökéletes ecsetvonásokat húzni vele
  • tartós és fényálló marad az általa készült alkotás

Vannak olyan igazán különleges akvarell festékek, melyhez mézet kevernek, épp azért, hogy ezeket a jó tulajdonságaikat még inkább növeljék.

 

Kipróbálnád magad a gyakorlatban is?

Iratkozz fel
INGYENES AKVARELL FESTÉS
online tanfolyamunkra most!

Akvarell festék kezelése

Az akvarell festék önmagában nem fog a papíron. Talán csak a tubusos változat a kivétel ez alól valamelyest. Valamennyi vizet mindig hozzá kell adnod, hogy a pigmentszemcsék feloldódjanak és dolgozni tudj vele.

A FESTÉS MENETE általában a világosabb színek felől a sötétebb árnyalatok irányába tart. Pont ellentétesen, mint az akril vagy olajfesték esetében, hiszen az akvarell festék nem fedő festék. Ezért e technika minden könnyedsége ellenére, nagyjából előre kell tudnod, hogy mit szeretnél festeni.

A HALVÁNY ÁRNYALATOKHOZ vagy jobban hígítsd a festéket, vagy nagyon vizes papírra dolgozz. Ilyenkor a pigmentet finom érintésekkel csak szét kell futtatnod.

SÖTÉTEBB TÓNUSOKHOZ kevesebb vizet és több festéket érdemes használnod. Ha nem oldod el teljesen az ecsetvonás széleit, kicsi körvonalak keletkeznek száradás után, amivel nagyon izgalmas, rétegelt, olykor felhős hatásokat érhetsz el.

HANGSÚLYOS FÉNYEKET a legegyszerűbben úgy hozhatsz létre,

  • ha a papírt azon a helyen érintetlenül hagyod
  • vagy a nagyon halvány színeket sötétebbekkel veszed körbe
  • használhatsz maszkoló folyadékot, amivel még festés előtt kell bekenned a kívánt helyeket
  • illetve utólag fehér gouach-t, amivel még fényesebbé változtathatod a látványt. A gouach is akvarell festék, csak adagolnak hozzá pluszban olyan összetevőt, amitől átlátszatlan lesz. Így alkalmassá teszik arra, hogy sötétebb helyekre fedőfestékként használhasd.

Az akvarell festék csak az egyik alkotó eleme a szépséges akvarell képeknek. Hamarosan folytatjuk a többi hozzávalóval.

Szeretnél még több tippet és trükköt megismerni az akvarell festésről?

Regisztrálj most
INGYENES ONLINE AKVARELL FESTÉS
tanfolyamunkra!