Barion Pixel

Több van benned

mandala rajzok 1

Mandala rajzok – Belső összhang

Mandala rajzok csodálatos látványt nyújtanak. Formáik egyaránt sugároznak dinamizmust és békét. Színeik harmóniája pedig még inkább kiegészíti, emeli ezt a hatást. Megnyugtatóan hatnak elménkre és szívünkre egyaránt.

Mandala rajzok – egy kis mandalatörténelem

A szó maga az ősi indiai nyelvből, a szanszkritből származik. Jelentése: kör, ív vagy korong.
A mandala azonban sokkal több szépséges geometrikus alakzatnál.

Eredeténél fogva, elsősorban a hindu és a buddhista kultúrában – jelképes erővel bír. Meggyőződésük szerint, szimbólumaival az Univerzum szerkezetét és kialakulását (modern kifejezéssel élve azt mondanánk: az Ősrobbanást, a Teremtés kiáradását) ábrázolja.
Ezért, ha valaki mandalákban gyönyörködik, szemlélődik, vagy akár alkot egyet >>> a Világmindenséggel, saját Belső Középpontjával, Örökkévaló Lényegével kerül kapcsolatba.

Nem csoda hát, ha kialakulása körzetében, vagyis elsősorban Távol-Keleten, Tibetben, Kínában és Japánban a meditációk és imádságok rituális szereplője.

Fajtájukat tekintve megkülönböztetnek tanító és gyógyító mandalákat is.

Mandala rajzok – a világ minden táján

A mandalák az idők során elterjedtek a világ minden táján. Még pontosabban, a különféle kultúrák, főként szakrális, szimbolikus ábrázolásaikban, a klasszikus mandalaformákban találták meg igényeik szerint a legteljesebb mintázatokat.

Ily módon a keresztény templomok rózsaablakai, kerengői csodálatos mandalákként is felfoghatóak.

De még a közel-keleti kultúrában, a perzsa építészetben is fellelhető, igaz kicsit szögletesebb, négyzetesebb formában.

Mandala rajzok – a természetben

Mandala rajzokat könnyű felfedezni a természetben is. Ez cseppet sem meglepő, hiszen az eredeti művészek is valahonnan merítették mintáikat. Kezdetben a lótuszvirág nyíló szirmai inspirálhatták őket.

Ez a ciklikusan szabályos ismétlődés általánosan megfigyelhető a természetben. Bármelyik virágzatban, a levelek növekedésében, a fák ágaiban. A napraforgó belső tányérján éppúgy, mint egy pagoda karfiolban. De ha belegondolsz, mandala lehet, akár a kerek óra számlapja, vagy egy régi szekérkerék küllői.

Ezek a mintázatok teret nyertek a népi alkotásokban is, hiszen a népművészet ugyanúgy őrzője, továbbgondolója és leképezője az ősinek. A világhíres halasi csipke, a párnahímzések, vagy az ékszermedálok ugyancsak mandalaszerkezetűek.

Mandala rajzok – szerkesztett minták sokasága

A mandala rajzok szigorúan, mégis könnyedén szerkesztett formákként jelennek meg.

Függetlenül attól, hogy mennyire egyszerűek, vagy épp éterien bonyolultak, a leghétköznapibb mértani formákból állnak.
Ilyen:

 • a kör
 • a félkör
 • a háromszög
 • a pont

A szerkesztése is egységes szabályok szerint történik:

 1. Fontos, hogy mindig egy középpontból indul a minta.
 2. Koncentrikus körökben ágazik szét.
 3. Bármilyen gazdag és szerteágazó is, ritmikusan ismétlődik, fejlődik, vagy épp visszaköszön a következő körben. Ettől lesz olyan dinamikus, mégis harmonikus a hatása.

A kör klasszikusan lehet: négyes- vagy hatososztatú, és ezek többszörösei (8,16, illetve 12, 24)
Ritkábbak és különlegesek: a hetes- kilences-, vagy akár az ötös- és tízesosztatúak.

A számoknak természetesen ugyanúgy szimbolikus jelentése van, akár a formáknak vagy a színeknek a mandala rajzoknál. Ezért lehet az, hogy a mandalák gyógyító, vagy önismereti, beavató, tanító jelleggel bírnak.

Mandala rajzok – Rajzold meg a saját Világegyetemedet!

Mint láthatod, mandala rajzok készítése nagyon különleges elfoglaltság. Már önmagában is belső békével és szépséggel tölt el. Segít ellazulni, megnyugtat, segíti az elmélyülést. Kiegyensúlyozó hatással van kedélyünkre, lelkiállapotunkra. 

Egyben nagyon kreatív műfaj is, hiszen magad állíthatod össze saját mandaládat – a saját magad szerkesztette mintázatokból.

Ajándéknak a legkiválóbbak egyike lehet. Elkészítheted teljesen készre, vagy akár színezőként is. Ekkor a megajándékozott fejezheti be a maga kedve szerint a művet.

Mandala rajzokat nagyon egyszerűen készíthetsz!

 1. Válaszd ki, hogy hány osztatú kört szeretnél rajzolni?
 2. Rajzolhatsz egyből a végleges lapra, vagy érdemes egy sémát készíteni, amit máskor is fel tudsz majd használni.
  Utóbbi esetben a szerkesztést húzd át vastag fekete filccel és tedd a rajzlapod alá.
  Ha akarod, halványan át is rajzolhatod, de követheted az átlátszó nyomvonalakat is átrajzolás nélkül.
 3. Egy lapra szerkeszd meg pontosan a koncentrikus köröket és az osztásvonalakat. Így nem kell majd az alkotás közben erre külön figyelned.

 1. Ezután már csak a mintákat kell kitalálnod.
  Engedd, hogy vezessenek a pillanatnyi érzéseid, hangulatod, kreativitásod – így valóban egy gyógyító, terápiás művészeti alkotással leszel gazdagabb.

A mandala rajzolása a meditáció és a kikapcsolódás egy igényes formája. Harmonizál, pihenteti a szellemet, lecsendesíti a szélsőséges érzelmeket, belső középpontodba helyez. Ezt nem utolsó sorban avval éri el, hogy az ellazult figyelem állapotában, amikor az ismétlődő mintákat rajzolod >>>  összehangolja a jobb és a bal agyféltekédet. Ezáltal különleges ajándéka, hogy segít a jelenben lenni.

A mandala rajzok készítése belső utazás önmagunkhoz, egy csodálatos művészi tevékenységen keresztül.

MANDALA ONLINE TANFOLYAMUNKON
4 modulban
nem csupán a mandala rajzolás,
hanem a mandala festés technikáit is elsajátíthatod.
Bónuszként pedig megmutatjuk neked, hogy készül a manapság oly divatos
PONTOZÓS MANDALA!

 

Jelentkezz most!