Barion Pixel

Több van benned

Állatok rajzolása (1)

Állatok rajzolása – kedvencek a rajzlapon

Állatok rajzolása mindig nagy öröm és nagy kihívás is. Legyen az sündörgő házikedvenc, vagy méltóságos vadonélő, netán egy különleges, egzotikus egyed.

Most megmutatom, mik a legfontosabb szempontok állatok rajzolásánál.

Állatok rajzolása – vonallal határolva

Természetesen az állatok rajzolását is körvonallal kezdjük. Minden olyan általános, és fontos apró részletet is érdemes berajzolnod rá, ami később megkönnyíti majd a dolgodat.

Az emberi portrénál az arc nagy hangsúlyt kap, hiszen minden kis ránc, szeglet, csillanás az egyediségről és az épp megélt érzelemről is beszél.

Ne hidd, hogy az állatoknál ez másképp lenne. Nekik is ugyanúgy vannak érzelmeik, amik éppúgy látszanak a szemükben, a testtartásukon vagy a mozdulataikon.
Az igazi különbség azonban mégsem itt lesz!

Állatok rajzolása – miben különbözik az embertől?

Természetesen attól, hogy nem bőre van. És nem ruhában jár. Az ő bőre és ruhája a kültakarója. Szőre, tolla, irhája, pikkelye, páncélja. Ez lesz a különleges ismertetőjele is. Ettől tudjuk majd, hogy milyen állattal állunk szemben.

Végzősünk, Andrikovics Hajnalka alkotása

Fontos tehát, hogy jól megnézd e kültakaró

 • színét, mintáját
 • formáját
 • hosszát
 • irányát
 • tömörségét

Ez lesz az alapja az állatok rajzolásának.

Állatok rajzolása – a szépség a részletekben van

Ha állatokat rajzolsz egyrészt könnyebb, másrészt bonyolultabb dolgod van, mint az emberi portréknál.

Az állatok kültakarója gondos odafigyelést és kivitelezést igényel. Hiszen ettől lesz igazán élethű a rajzod. Ezért a részletek fontosak lesznek.

Végzősünk, Bicskei Krisztina alkotása

Állatok rajzolása – Tippek a szép rajzokhoz

 • TIPP 1. – A szőrös állatok bundáját mindig rétegekben rajzold! Evvel a tömöttségét tudod kifejezni.
 • TIPP 2. – Figyelj jól a különféle tónusokra. Használj többféle sötétségű ceruzát!
 • TIPP 3. – A szőrt és a tollat is egy speciális, felkapós mozdulattal rajzold meg! Ne hagyd lent végig a ceruzád hegyét a papíron, hanem a vonal végénél kapd fel – így szépen elvékonyodik, akár a természetes szőrszál, vagy tollpihe.
 • TIPP 4. – A páncélosok és pikkelyesek külseje olyan, akár a rakott tetőcserép. Eltolódva fekszenek egymáson. A felső sor árnyékot vet az alatta lévőkre. Önmagukban is kissé domborúak. Ezeket árnyékolással kell élethűvé tenned.
 • TIPP 5. – A nagyon fehér, csillanó szőröket – különösen a sötét bundájú állatok esetében – előre, bekarcolással tudod szépen megjeleníteni. Egy hegyes szerszámmal karmold bele a papírba ezeket a szőröket. Ha ügyesen csináltad, nem fogja be a grafit azon a helyen a papírt – fehéren marad, vagyis csillogó hatású lesz.
 • TIPP 6. – Törekedj a természetes hatásokra. Bármilyen bundát, mintát, ismétlődő alakzatot rajzolsz – vigyázz, hogy ne legyen belőle sorminta!
Végzősünk, Szilágyi Julianna alkotása

Ugye, a te érdeklődésedet is felcsigáztuk
evvel a néhány tippel az állatok rajzolásához?

 

 

Képzeld, hogy élő vagy online
Állatrajzoló tanfolyamainkon
ennél még sokkal-sokkal több
trükköt és fogást megmutatunk neked!

 

Nézz bele most ingyen az Állat Rajzolás Online tanfolyamunkba